Editörün SeçtikleriEkonomi

SON DAKİKA: Yüzde 25 arttı! Cumhurbaşkanı asgari ücreti açıkladı: Yeni asgari ücret 5.500 TL oldu

Yılbaşından bu yana geçen yıla göre ciddi derecede artış gösteren enflasyon rakamları vatandaşların belini bükmüş durumda. Aralık 2021’de alınan karara göre 2022 asgari ücret miktarına resmen yüzde 50 oranında zam yapılmıştı. Ancak yapılan zam daha 2022 yılının ilk yarısına gelmeden çeşitli kalemlere yapılan zamlar ve enflasyon yüzünden resmen erimiş oldu.

Durum bu şekilde olunca vatandaşlar son aylarda asgari ücrete 2. Zam konusunu gündeme getirdi. Bakanlıklar tarafından yapılan açıklamalarda ilk olarak asgari ücret zam tarihinin aralık ayı olduğunu birkaç sefer vurgulansa da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücrete zam sinyalini verince araştırmalar hızlandı.

YENİ ASGARİ ÜCRET 5.500 TL OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan yapılan toplantı sonrasında yeni asgari ücreti açıkladı. Yapılan açıklamada “Asgari ücretlilerimizin de kayıplarını telafi etme gereği gördük. Asgari ücrete temmuz ayından itibaren geçerli olmak üzere yüzde 25 artış yapma kararı aldık. Net 5.500 TL oldu. İşverenlere de 100 TL destek verilecek. ” ifadesi kullanıldı. Buna göre 2022 Temmuz ayından 2022 Aralık tarihine kadar yeni asgari ücret .. oldu.

“HAFTA SONUNA KALMADAN TAMAMLANACAK” DEMİŞTİ

En son hafta içi düzenlenen kabine toplantısı sonrasında canlı yayında açıklamalarda bulunan Erdoğan, asgari ücrete zam için talimatı verdiğini ve çalışmaların hafta sonuna kalmadan tamamlanacağı müjdesini vermişti.

DÜN İLK TOPLANTI YAPILDI

Tüm Türkiye’nin merakla beklediği asgari ücrete zam kararına ilişkin dün taraflar ilk defa bir araya geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda ilk toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu asgari ürete 2. Zam kararını almak için toplantısını basına kapalı olarak gerçekleştirecek.

ENFLASYON ORANINDA ARTIŞ İSTENİYOR

İşçi kesimini hitaben konuşan TÜRK-İŞ enflasyon oranında artış talep etti. Buna göre olarak işveren tarafını temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise koşulların göz önüne alınarak dengeli bir şekilde artış yapılmasını istiyor.

MEVCUT RAKAM 4 BİN 253 TL

2021 yılının Aralık ayında yapılan açıklamaya göre net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50’lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 5 bin 879 lira 70 kuruş düzeyinde. Bunun 5 bin 4 lirasını brüt asgari ücret, 775 lira 62 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 100 lira 8 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu kalemi oluşturuyor.

ERDOĞAN SİNYALİ VERMİŞTİ

Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şunları söyleyerek asgari ücrete zam sinyalini vermişti:

“Asgari ücreti artırarak, işverenlerin de omuzlarındaki yükü kaldırarak adil bir yükseliş yapmıştık. Bunun için Çalışma Bakanlığımızdan işveren tarafıyla görüşülerek asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedim. Böylece yapılan artışın istihdam herhangi olumsuz bir etkiye yol açmasına izin verilmeyecektir. İnşallah kısa bir sürede müjde vereceğiz. Amacımız enflasyon oranı kaç olursa olsun, hiçbir çalışanımızın ve emeklimizin hayat pahalılığı altında ezilmesine müsaade etmemektir. Detaylarını açıklayacağımız bu çalışmanın emeklilerimize ve çalışanlarımıza şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. NATO görüşmelerinden döner dönmez açıklayacağım. Ayrıca memurların Temmuz ayı bayram maaşlarının Kurban Bayramı öncesinde zamlı haliyle ödeneceğini ifade etmek istiyorum. Yeni yatırımlarla, yeni fırsatlarla ve yeni finansman kaynaklarıyla istihdamı ve üretimi destekliyor, ihracatçıları pazarlarını büyütmeleri konusunda teşvik ediyoruz. Bize yan gelip yatmak yoktur. Dünyada başı dik gezebilmenin tek yolu budur”

“Ara zam yapılması için talimat verdim, en kısa sürede müjdeli haberi vereceğiz. Çalışma Bakanlığımızdan işveren tarafıyla görüşülerek asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedim. Böylece yapılan artışın istihdam herhangi olumsuz bir etkiye yol açmasına izin verilmeyecektir. İnşallah kısa bir sürede müjde vereceğiz”

YÜZDE 40’LARA VARAN DOKUNUŞ

Bir diğer açıklama da AK Parti Genel başkanvekili Numan Kurtulmuş tarafından yapılmıştı. Kurtulmuş, açıklamasında maaş ve ücretlerde iyileştirme yapılacağını ve hatta oranın yüzde 40’larda olabileceğini, müjdelemişti.