Ekonomi

4500 prim günü ile erken emeklilik fırsatında dilekçe detayları belli oldu!

Sigortalı çalışan vatandaşlar, en kısa sürede emekli olmanın ve düzenli şekilde emekli aylığı alarak rahat bir hayat sürmenin hayalini yaşıyor. Ancak Türkiye’de emeklilik hakkı için bazı şartların karşılanması gerekiyor ve bu şartlar karşılanmadığı sürece vatandaşlara emeklilik hakkı tanınmıyor. Sigortalılık süresi, yaş şartı ve prim günü sayısı şartlarının karşılanması durumunda ya da bazı özel durumlarda sağlanan emeklilik hakkı için ayrıca 4500 prim günü yöntemi de bulunuyor. Toplamda 4500 prim günü olan sigortalı çalışan vatandaşlar yaş ve gün koşulu ile erken emeklilik hakkı elde edebiliyor. Emeklilik dilekçesi yöntemi ile erken emeklilik mümkün! İşte detaylar…

4500 Prim Günü Şartıyla Emeklilik Hakkı

4500 prim günü olan, sigortalılık yaş ve gün koşulu ile erken emekli olabilen vatandaşlar son dönemlerde emeklilik dilekçesini araştırıyor. Erken emeklilik hakkı sağlayan seçenekler arasında yer alan 4500 prim günü koşulunun karşılanması için emeklilik dilekçesinin verilmesi gerekiyor. SGK emeklilik dilekçesi verirken bilgilerin kesinlikle doğru olması gerekiyor. Yapılan değerlendirme sonrasında çalışan vatandaşlar için şartlar özel olarak belirleniyor. Prim günü ödeme şartı, yaş şartı ve sigortalı gün şartı belirlendikten sonra koşullar makul ise SGK bu dilekçeye onay veriyor. Daha sonrasında vatandaşa da emekli maaşı veriliyor.

İtiraz Hakkı Bulunuyor

Çalışan vatandaşlar eğer SGK emeklilik prim şartını karşılamıyorsa kişilere emeklilik maaşı verilmiyor. Bu tür durumlarda çalışan vatandaşların itiraz hakları da bulunuyor. İlgili kurumlara yapılan itiraz için ayrıca bir dilekçe veriliyor ancak bu itiraz olumsuz sonuçlanırsa kişinin emekliliği de yaş haddi üzerinden hesaplanıyor. Yaş şartına bağlı olarak emekli olan vatandaşlara SGK özel maaş bağlıyor. Ancak bu maaşlarda ödenen primlerin düşük düzeyde olması halinde maaşta kesinti olabiliyor.