Sağlık

Bu kokuyu alıyorsanız dikkat: Kanser olabilirsiniz! Tek tek açıklandı

Ne yazık ki kanser çağımızın hala en tehlikeli hastalıkları arasında bulunuyor. Kanser sebebiyle her yıl milyonlarca kişi hayatını kaybediyor. Bazı kanser belirtileri var ki, erken evrede ciddi derecede fayda sağlanıyor. Bu belirtilerden biri de kadınları çok yakından ilgilendiriyor.

Rahim ağzı kanserini erken evrede tespit etmek için belirtileri çok yakından takip etmek gerekiyor. Önemli belirtiler arasında koku bulunuyor. Kadınlar arasında en sık görülen 5 kanser türünden biri rahim ağzı kanseri. Bu sebeple kadınların düzenli olarak muayene olması ve smear testi vermesi gerekiyor.

KOKUSU, DOKUSU, KIVAMI VE RENGİ ÖNEMLİ

Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında en fazla vajinal akıntı geliyor. Kanseri en erken evrede tespit edebilmek için vajinal akıntıya dikkat etmek gerekiyor. Sadece kıvamı ve rengi değil, aynı zamanda kokusu ve dokusu da son derece önemli.

Sağlıklı bir akıntı beyaz, şeffaf, kokusuz, kaygan ve ıslak bir yapıda olmalıdır.

RAHİM AĞZI KANSERİ BELİRTİLERİ

Seks sırasında ağrı ve rahatsızlık

Cinsel ilişkiden sonra, dönemler arasında veya menopozdan sonra vajinal kanama

Alt sırt veya pelvisinizde ağrı

Böbreklerinizin neden olduğu yan veya sırtınızda şiddetli ağrı

Kabızlık

Normalden daha fazla işemek veya kaka yapmak

Mesanenizin veya bağırsaklarınızın kontrolünü kaybetmek

İdrarda kan

Bir veya iki bacakta şişme

Şiddetli vajinal kanama

HOŞ OLMAYAN KOKULU AKINTIYA DİKKAT

Cancer Research UK uzmanları şunları söylüyor: “Bazı kadınlarda hoş olmayan kokan vajinal akıntı ve kalça kemikleri arasındaki bölgede ağrı oluyor” Genel olarak 25 yaş altı kadınların rahim ağzı kanserine yakalanması çok düşük bir ihtimaldir. Ancak kadınların belirli bir dönemden sonra düzenli muayene olması ve smear testi yaptırması gerekiyor.