Editörün SeçtikleriEkonomi

Müjdeli haber sabah saatlerinde geldi: Başvurular pazartesi başladı! Hükümet karşılıksız 7 bin 200 TL para dağıtacak

Hükümet pandemi dönemi başta olmak üzere çeşitli dönemlerde ihtiyaç sahiplerine destek veriyor. Sabah saatlerinde güzel haber geldi. Başvuruların pazartesi günü resmen başladığı hatırlatıldı. Hükümet yürürlüğe koyduğu destek programı ile karşılıksız olarak 7 bin 200 TL’ye kadar nakit para verecek. Başvuru detayları ve kimlerin yararlanacağı açıklandı.

Destek ödemeleri ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Geçtiğimiz pazartesi günü başvuranlar ödemelerini bayram öncesi almaya başladı bile. Ancak hala başvurmadıysanız geç kalmış sayılmazsınız. Başvuruların uzun bir süre daha devam edeceği belirtildi.

12 AY BOYUNCA DEVAM EDECEK

Ülkemizde yaşayan ve ihtiyaç sahibi olan milyonlarca aileye destek verileceği açıklandı. Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Bakan Yanık, 15 milyar TL’lik destek paketini duyurdu. Sosyal yardım programı kapsamında aylık 450 – 600 TL arasında para verilecek. 12 ay boyunca ay ay düzenli verilecek paranın detayları belli oldu. Başvuruda bulunmak isteyenler e-Devlet ya da SYD Vakıflarını kullanabilecek.

EN BÜYÜK SOSYAL YARDIM OLACAK

Geçtiğimiz günlerde katılmış olduğu bir televizyon programında açıklamaya yapan Bakan Derya Yanık, şunları söyledi:

“2021’de 97,8 milyar lira yardım yapıldı. Sosyal yardımların daha geniş alana ulaşması amaçlanıyor. Türkiye Aile Desteği Programı’ndan yılda 4,4 milyon hanenin yararlanmasını hedefliyoruz. Bunun başvurularını da 27 Haziran’da almaya başlayacağız.

Türkiye Aile Destek Programı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan 15 milyar TL’lik paket. Şu ana kadarki en büyük sosyal yardım programı olacak. Toplam bütçe olarak mevcut tüm yardım programlarından daha büyük bir program.

Doğalgazda yardımlarımız 450-1150 lira arasında değişiyor. Sosyal yardıma muhtaç olan ailelerin, çocuklarını anaokuluna ya da kreşe giderken maddi açıdan zorlandıklarını tespit ettik. Anaokulu desteğimiz eğitime ulaşımı kolaylaştıracak. Ailelerimizin yapacaklarını tek şey, çocuklarını okula kaydettirmek olacak”

TÜRKİYE AİLE DESTEK PROGRAMI

Gelişen ve büyüyen Türkiye’nin refahı paylaşılacak. İhtiyaç sahibi hanelere 15 milyar TL’lik destek paketi. Mevcut sosyal yardımlardan faydalananların yanı sıra şuan faydalanmayan ihtiyaç sahipleri de bu yeni programdan faydalanabilecek. Yaklaşık 4 milyon hanenin faydalanması bekleniyor. Destek ödemesi aylık 450 – 600 TL arasında hanelerin gelir durumuna göre değişkenlik gösterecek. Yıllık 5.400 TL – 7.200 TL.

Destek 12 ay boyunca süreli ve düzenli aylık verilecek. Başvurular e-Devlet ve SYDV’lerden. Başvurular 27Haziran, Pazartesi) başlıyor. İlk ödeme Kurban Bayramı öncesinde.

VEFAT YARDIMI

Yeni başlayan bir uygulama. Sosyal yardım faydalanıcılarına yönelik.15 Nisan 2022 ve sonrasında vefat eden yakınlar için 750 TL nakdi destek. Başvuru sonucu ödemeler 1 ay içerisinde yapılıyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız belediyelerden her hafta vefat listesini alıyor. Kronik Hastalara Elektrik Tüketim Desteği Cihaza bağımlı yaşayan hastalara da Elektrik Tüketim Desteği veriyoruz. Kronik hastalık nedeniyle elektrikli tıbbi cihaz kullanan ihtiyaç sahipleri faydalanabilir. Yeni yaptığımız düzenleme ile kapsamı ciddi şekilde genişlettik. Eskiden Evde Bakım Yardımı alanlar bu destekten faydalanamıyordu. Bu da kapsamı çok kısıtlı hale getiriyordu. Artık Evde Bakım Yardımı alan engelliler de bu destekten faydalanabilecek.

Yeni uygulamamızla ihtiyaç sahibi, cihaza bağımlı hasta vatandaşlarımıza Elektrik Tüketim Desteği’ni %100 artırımlı olarak veriyoruz. Yani cihaza bağımlı kronik hasta ihtiyaç sahiplerine hanedeki kişi sayısına göre 216 TL yerine 432 TL’ye kadar elektrik tüketim desteği veriyoruz.