Editörün SeçtikleriEkonomi

Sucuklu yumurta ve menemeni artık unutun! Yumurtaya tarihin en büyük zammı geldi: Tanesi 2 TL’yi aşacak

Kahvaltının en vazgeçilmezleri arasında olan yumurtayı yemek artık hayal olacak. Bir dönem yumurtaya gelen zam bakanlığın müdahalesi ile düşmüştü. Ancak asgari ücrete geçtiğimiz hafta gelen zam ürünlere de direkt olarak yansıdı. Çeşitli ürünlere peş peşe zam haberleri gelmeye başladı. Bu zamlardan en çok etkilenecek gıda ürünleri arasında yumurta bulunuyor.

Sektör yetkililerinden aktarılan son bilgiye göre yumurtaya tarihin en büyük zammı geldi. Buna göre tanesi 2 TL’yi aşmış durumda. Özellikle Pazar kahvaltısı denilince akla gelen sucuklu yumurta ve menemeni artık unutmaya başlasanız iyi olur. İşte güncel yumurta fiyatları..

YÜZDE 40 GELMİŞTİ

Sektör yetkilileri yumurtanın fiyatına yüzde 40 olarak zam geldiğini açıklamıştı. Ancak bu zammın markette vatandaşlara yüzde 50 olarak yansımasının beklendiği duyuruldu. Yumurta tarihi boyunca en yüksek zammı görmüş olacak.

45 TL OLDU

Yüzde 40 zam ile 30’lu büyükboy yumurta 45 TL oldu. Zam oranı marketlere hafta sonundan itibaren yansıtılacak. Asgari ücrete gelen zam daha ceplerimize yansımadan bu tarz zamlar vatandaşların canını sıktı.

ZARARIN KARŞILANMASI İÇİN ZAM KARARI

Yumurta toptancısı Erhan Bozkuş açıklamasında zararın karşılanması için zammın gerekli olduğunu belirtti. Bozkuş durumu şu şekilde açıkladı:

“Arz talebi karşılamıyordu. Yumurtacılar tavuk çıkarmaya başladı. Çünkü doğalgaz, elektrik, yem, mazot girdileri çok fazlaydı. Bu girdilere gelen zamlardan dolayı üretici çok zarar etti. Son 3 aydır üretici sayısı azalmaya başlamıştı. Bu şekilde olsaydı Türkiye’de üretici kalmayacaktı. Son zamlarla birlikte üretici kendini toparlamaya başladı, nefes almaya başladı”

ZAMLARDAN SONRA YUMURTA FİYATLARI

Bozkuş, üreticiden toptancılara yansıyan fiyatlara ilişkin ise şunları söyledi:

“Yaklaşık 3 hafta önce yerel marketlerde 30-32 TL’den satılan medium yani orta boy 30’lu yumurtanın 38-40 TL seviyesine çıktığını belirten Bozkuş, Large boylar şu anda 45 TL seviyesinde, 50 lirayı da görebilir. Bir zam daha bekliyoruz. X Large yumurtaların fiyatı 55 lira. Çift sarılar 60 liraya kadar yükselecek.”

YUMURTA FİYATLARI

Yüzde 40 zammın ardından 30 adetli kolinin şu şekilde;

Medium/Orta boy: 38-40 TL

Large/Büyük boy: 45 TL

X Large: 55 TL

Çift sarılı yumurta: 60 TL