Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Paranıza hemen e-Devletten bakın! 2.561 TL ödemeler resmen başladı: Bayram sonrası PTT’ye gidip paranızı alın

SGK tarafından her ay destek ödemesi yapılırken 2 bin 561 TL ödemelerin yapıldığı aktarıldı. Konu ile ilgili olarak en az 6 ay en fazla 10 ay boyunca devam edeceği belirtildi. Bu noktada sigortalı çalıştığı iş yerinden kendi isteği dışında çıkarılan bir çalışan 30 gün içinde İŞKUR’a başvuru yaparsa bu ödemeyi almaya hak kazandığı belirtildi ve başvuruların sonuçlanması durumunda ödemeler başlıyor. Ödemelerin yapıldığı ve bayram sonrasında PTT’ye giderek paraların alınabileceği ifade edildi.

Bu ödemeyi alabilmek için bazı şartlar aranmaktadır. Bu noktada işveren tarafından işten çıkarılmış olmak olurken maaş almak için prim ödeme şartını da yerine getirmek gerektiği paylaşıldı. Son 3 yılda en az 600 gün primi olmayan kişi işsizlik maaşı alamayacak. Bu doğrultuda son 3 yılda içerisinde en az 600 gün primi olan 6 ay, 900 gün primi olan 8 ay, 1080 gün primi olan 10 ay işsizlik maaşı alabileceği paylaşıldı.

NE KADAR ÖDEME YAPILACAK?

İşsizlik maaşının en yüksek tutarı, asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’i olabildiği belirtildi. 2022 yılının ikinci yarısında en düşük işsizlik maaş 2 bin 561 lira, en yüksek işsizlik maaşı 5 bin 123 lira oldu. Yeni asgari ücret zammı ile işsizlik maaşı ödemeleri de zamlandı.

BAŞVURU ŞARTLARI

Bununla beraber bu ödemeden yararlanmak isteyenler için bazı şartlar da paylaşıldı. Bu şartlara haiz olmayanlar ödemelerden yararlanamayacak. Buna göre şartlar şöyle oluyor:

Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,

Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.

NOT: Ayrıca ödeme alan vatandaşlar e-Devlet üzerinden ödemelerinin yatıp yatmadığını kontrol edebilir.