Gündem

KYK borcu nasıl hesaplanır, nereden sorgulanır? KYK borcuna nasıl faiz uygulanıyor?

Son günlerde sosyal medyada gündeme gelen KYK borçlarına ilişkin olarak, siyasi isimlerden de açıklamalar gelmeye başladı. Öğrencilerin üniversite dönemlerinde, geri ödemek üzere aldıkları kredilerin geri ödeme dönemlerinde faizle birlikte geldikleri boyut birçok öğrenci tarafından eleştirilirken, KYK borçlarının nasıl hesaplandığı sorusu da gündeme gelmeye başladı. Öte yandan birçok vatandaş, KYK borcunun nasıl hesaplanacağı ile birlikte KYK borcunun sorgulamasının nasıl yapılacağını da araştırıyor. Peki KYK borcu nasıl ve nereden sorgulanır, borç hesaplaması nasıl yapılır? İşte detaylar…

KYK Borcu Ne Zaman Ödenmeli?

Bilindiği üzere Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) öğrenim kredisinden yararlanan vatandaşlar, eğitim sonrasındaki 2 yıl içerisinde ödeme yapmadıkları takdirde bu borcun faiziyle karşılaşıyor. Son olarak 2021 yılında düzenlenen yapılandırma fırsatı ile birçok vatandaş KYK borcunu yapılandırma şansını yakaladı. Ancak KYK borcu olan vatandaşların bir kısmı borç sorgulanmasının ve borç hesaplanmasının nasıl yapılacağını araştırmaya devam ediyor. Peki KYK borç sorgusu nasıl yapılır, borç hesaplaması nasıl yapılır?

KYK Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

KYK borç ve taksitleri kurumun kyk.gov.tr internet adresinde yer alan “Öğrenim > Katkı Kredisi Geri Borç Sorgulama” bölümünden sorgulama yapılabiliyor. Öte yandan 444 1961 numaralı çağrı merkezinden “Kredi Dairesi Başkanlığı Bilgilendirme Servisini” arayarak da isteyen vatandaşlar borç sorgulaması yapabiliyor. Öte yandan isteyen vatandaşlar e-Devlet kapısı üzerinden “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” hizmeti ile “Kredi Limit ve Borç Bilgileri” veya “Çek Bilgileri” raporları üzerinden de borç sorgusu yapabiliyor.

Borçlara Ne Kadar Faiz Uygulanıyor?

Öğrencilerin mezun olduktan sonraki 2 yıl içerisinde KYK borçlarını ödemeye başlaması gerekiyor. Aksi takdirde alınan kredi tutarı önce ÜFE oranında (2022 için %79,9) faiz uygulanıyor ve 2 yıldan sonra ödenmeyen borçlara da aylık %1,4 gecikme zammı uygulanıyor.