Gündem

Erken emeklilik bekleyenler için açıklama geldi! Flaş karar verildi, o kişiler için erken emekliliğin önü açıldı!

Milyonlarca çalışan vatandaş erken emekli olabilmenin yollarını arıyor. Temmuz ayı itibariyle memur ve emekli maaşlarına yansıtılan zamlar, EYT ve 3600 ek gösterge konularında çalışmaların hızlandırılması gibi gelişmelerle birlikte erken emeklilik konusu da daha sık gündeme gelmeye başladı. Erken emeklilik ile ilgili gelen son dakika açıklamaları çok sayıda vatandaşı yakından ilgilendiriyor. Bu noktada malulen emeklilik ön plana çıkarken, malulen emekli olabilmek için de bazı şartların karşılanması gerekiyor. Peki malulen emeklilik şartları neler? İşte detaylar…

Malulen Emeklilik İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Malulen emeklilik hakkı için ilk olarak kişinin çalışma gücünde en %60 oranda kayıp yaşadığına dair sağlık kurulu raporu alması gerekiyor. Bu raporun alınabilmesi için kişinin, bulunduğu ildeki SGK merkezine başvuruda bulunması ve yetkili hastanelere sevk edilmesi gerekiyor. Yani kişinin malulen emeklilik konusunda doğrudan hastaneye başvurarak rapor alması değil, SGK üzerinden gerçekleştirilen sevk ile rapor alması gerekiyor. Sadece sağlık kurulu raporu ile malulen emeklilik hakkı tanınmadığı için sevkin SGK üzerinden yapılması gerekiyor. Zira kişi en az %60 çalışma kaybı olduğuna dair rapor alsa da kişinin bir de 1800 gün prim ödemesinin olması gerekiyor.

Malullük Aylığı Alabilmek İçin İkinci Şart Ne?

Prim ödemesi yöntemi ile kişi eğer 1800 güne tamamlayamıyorsa malul aylığı alamıyor. Yani kişinin malul olması, tek başına malulen emeklilik aylığı alması için yeterli olmuyor. Malulen emeklilik hakkı almak isteyen vatandaşların en %60 çalışma gücü kaybının yanı sıra en az 1800 gün yani 5 yıl prim ödemiş olması gerekiyor. Bu iki kritik şart karşılanmadığı sürece SGK tarafından sevk işlemi yapılamıyor ve bu kişiler malullük aylığı alamıyor.