Editörün SeçtikleriEkonomi

Altın Ve Dolar İçin Son Dakika Uyarısı Geldi! O Tarihte 1450 Lira Olacak!

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş,  Gram altın dolardan destek görüyor. 950 TL altına sarkma ön görmüyorum. Ekranlarda düşük bir altın fiyatı görseler de böyle bir rakam yok” dedi.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, katıldığı televizyon programında dolar ve altın kuruna ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Piyasalardaki son durumu değerlendiren Memiş Orta ve düşük vadede bu düşük fiyatların kalma olasılığının çok düşük olduğunu belirtti.

Memiş’in açıklamalarının satırbaşları şu şekilde:

“FED’in para politikasındaki faiz artışları devam ediyor. Enflasyonu düşürmek için agresif şekilde faiz artışına devam eden FED var karşımızda. Muhtemelen temmuz ayı toplantısında 75 baz puanı bir faiz artırımı daha yapacak. Tabii dolar karşısındaki diğer yabancı para birimleri, altın ve gümüş gibi değerli metallerde de sert düşüşler gördük. Az önce sizin de ifade ettiğiniz gibi 100 dolarlık bir gerileme oldu onsa altında. Teknik olarak 1680-1780 dolar aralığını takip etmeye devam ediyoruz. Bugün haftanın ilk işlem gününde biraz daha toparlanma isteğiyle haftaya başladı. Yükselişlerin devam etmesi içinde FED`i görmek lazım FED’in açıklamalarını ve faiz kararlarını görmek lazım.  Doları olan, elinde doları olan aslında yatırımcılar için şu anda çok düşük fiyatlandırmalar karşısında onsa altın orta ve uzun vadede bu düşük rakamların kalma ihtimalini çok zayıf görüyorum. Her ne kadar FED faiz artırımlarını ettirse de enerji krizi gıda krizi jeopolitik risklerdeki artışlar gibi birçok konu küresel resesyon riskini fiyatlamasını gündeme getiriyor. Şu anda küresel piyasalarda ciddi bir enflasyon endişesi var ciddi bir ekonomik kriz var ancak emtia fiyatları baskılanmaya devam ediyor.

“950 Lira Seviyesinin Altında Bir Sarkma Öngörmüyorum”

Halbuki şu anda altın fiyatlarının ortamdan geçiyoruz. Enflasyon patlak verdi jeopolitik riskler devam ediyor altın fiyatları jeopolitik risklerden ve enflasyondan besleniyor. Yani altının ons fiyatının aslında gerçek değeri bu değil. Ons altında yaşanan bu gerileme gram altın ₺ fiyatında çok hissedilmedi dolar güçlü durmaya devam ediyor dolar bütün dünyada güçlü durmaya devam ediyor. Şu anda gram altın ₺ fiyatı ekranlarda vatandaşlarımız 965 lira olarak görüyor ancak bu bir yanılgı gram altın şu anda hem bankalarda hem serbest piyasalarda 982- 986 lira aralığında yani 960lı bir rakam yok o yüzden bu makas aralığının mutlaka vatandaşlarımızın göz önünde bulundurması gerekiyor. Gram altın ₺ fiyatı dolardan destek görüyor bu haftalarda ama 950 lira seviyesinin altında bir sarkma öngörmüyorum. O yüzden her ne kadar ekranlarda düşük bir rakam görseler de bankalarda ve serbest piyasalarda düşük bir altın fiyatı yok. Ons ve gramı mutlaka birbirinden ayırt etmek gerekiyor.

“Bu Hafta Faiz Kararları Açıklanacak”

Özellikle küresel piyasalar bu hafta dünya genelinde yaşanan ve Avrupa’daki merkez bankasının faiz kararlarını da bekliyor. Özellikle Endonezya, Ukrayna ve Japonya’da da faiz kararları açıklanacak. Peki, sizce öngörünüz nedir efendim, özellikle Avrupa da faiz kararlarıyla ilgili?

“Euro Dolar Paritesinde Sert Düşüşler Gördük”

Şimdi Euro dolar paritesinde sert düşüşler gördük yani bir dolar bir Euro eşitlendi. Avrupa merkez bankası faiz artırmakta oldukça gecikti Rusya’nın da enerji tarafında, doğalgaz tarafında bir sıkıştırması oldu, sınırlaması oldu. Onların ekonomisini ciddi bir anlamda tahribata uğrattı. Çok yakın bir zamanda Avrupa merkez bankası büyük bir ihtimalle 50 ya da 75 oranında bir faiz artırımıyla diğer merkez bankalarının faiz artırma sürecine dahil olabilir diye tahmin edebiliyorum özellikle eylül ekim aylarında Euro dolar paritesinde tekrar bir hızlı toparlanma olabilir. Diğer önemli bir faktörde dolar tarafı için tabii ki bu önemli Amerikan merkez bankası FED’in faiz kararı 27 Temmuz da önemli küresel piyasalar açısından bir de Türkiye Cumhuriyet merkez bankasının Perşembe günü faiz kararı önemli.

“Faiz İndirmek İstemeyen Bir Merkez Bankası Karşımızda Olabilir”

Her ikisi de iç piyasalarda dolar ₺ kuru üzerinde öneme sahip olacaklar. Türkiye Cumhuriyet merkez bankası muhtemelen pas geçecektir çünkü ortalık oldukça gergin ve şahin tonda faizi artıran bir fiyat var bunun karşısında faiz indirmek istemeyen bir merkez bankası karşımızda olabilir. Diğer merkez bankaları faiz artırımlarına devam ediyor. Avrupa merkez bankası da bu işe dahil olabilir. Ama Türkiye cumhuriyet merkez bankası bunların dışında faizleri artırmayan bir merkez bankası olmaya devam ettiğini gözlemliyoruz.

Altına Talep Şu Anda Ne Durumda?

Peki, merak edilen bir konuyu da özellikle sormak istiyorum ki düğün sezonu artık tam anlamıyla açıldı hatta ortalarına geldik diyebiliriz. Efendim peki vatandaşlardan özellikle altına talep şu anda ne durumda?

“Şu Anda 92 Euro’ya Çeyrek Altın Alıyorlar”

Genelde düğün alışverişleri yapılmaya devam ediyor hediyelik bilezikler işte çeyrek tam altınlar alınıyor. Herkes ihtiyacı kadar alıyor ama yabancı gurbetçilerin yurt dışında yaşayan gurbetçi kardeşlerimizin Türkiye seyahatleri yoğun olduğunu için genellikle yatırım amaçlı altın tarafında ciddi bir rağbet olduğunu gözlemliyoruz. Elinde dolar olan bu yaz ucuza altın alabiliyor elinde Euro olan da geçen yıla kıyasla pahalı almış oluyor. Geçen yıl Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımız Türkiye’de 86 Euro’ya çeyrek altın alıyorlardı şu anda 92 Euro’ya çeyrek altın alıyorlar. Bu da Euro ile gelen gurbetçi arkadaşlarımızı kardeşlerimizi zarar ettirdi ama dolarla işlem yapanları sevindirdi. İç piyasalarda bir hareketlilik var ama İstanbul Ankara İzmir gibi metropol şehirlerde değil Anadolu da daha çok yoğunluk olduğunu gözlemliyoruz.

“Gram Altında Fiyat Ne Olur?”

Efendim çok kısa şunu da sormak istiyorum ki, şu an itibariyle altının gram fiyatı 970 lira bantlarında diyelim anlık değişiyor. Peki, efendim yıl sonundaki öngörünüz nedir? Gram altında fiyat ne olur?

“Yılsonuna Kadar Da 1450 Lira Seviyesine Kadar Bir Yükseliş Mümkün”

Şu anda gram altın ₺ fiyatı alış 983 lira satış 990 lira çeyrek altın 1625 lira cumhuriyet altını 6680 lira. Ben 950 lira seviyesinin altında sarkmalar öngörmüyorum. Her ne kadar ekranlarda sarkma ihtimali olsa da makas aralığından dolayı 950 lira seviyesinin altında gram altını biraz zor görüyorum. Biraz eylül ekim aylarında 1200 lira yılsonuna kadar da 1450 lira seviyesine kadar bir yükseliş mümkün olabilir. Çünkü yılın son çeyreğinde hem döviz kurlarında hem altın ons fiyatında yukarı yönlü hızlı ataklar yaşanabilir.”