Editörün SeçtikleriEkonomi

Asgari ücretliye ilaç gibi gelecek: Fiyatlar arttı! Artık en az 16 bin 106 TL ödeme yapılacak

Milyonlarca asgari ücretli için güzel haber bu ayın başında açıklanmıştı. Asgari ücrete Temmuz ayında ara zam yapıldı. Milyonlarca kişinin hem maaşı hem de alacağı para değişmiş oldu. Değişen ödemelerin bir kısmı rapor, emzirme ve süt parası olarak açıklandı. Buna göre asgari ücretle çalışan bir kişi artık 16 bin 106 TL ödeme alacak.

Devlet kadınların doğumdan sonra çalışma hayatına yeniden entegre olması için çalışmadıkları dönemler adına birtakım ödemeler yapıyor. Annelere her doğumdan sonra doğum para veriliyor. Burada verilen en düşük tutar asgari ücretle bağlantılı. İşte maaşlara göre verilecek paralar:

ASGARİ ÜCRETLE BİRLİKTE ARTTI

1 Temmuz tarihine kadar çalışan yeni annelere devlet tarafından 12 bin 454 TL ödeme yapılıyordu. Ancak asgari ücrete gelen yüzde 29,3’lük zam sonrasında taban ödeme de arttı. 5 bin 4 TL olarak verilen doğum izni parası 6 bin 471 TL olarak hesaplanacak.

DOĞUM PARASI 16 BİN TL’Yİ GEÇTİ

Buna göre yeni anne sadece doğum parası adı altında artık 16 bin 106 TL olarak ödeme alacak. Ancak çalışan anneye sadece bu ödeme yapılmıyor. Bunun dışında 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren çocuk parası veriliyor.

ÇOCUK BAŞINA DA ÖDEME YAPILIYOR

Yeni doğan çocuklar için devlet çocuk başına ödeme yapıyor. Başvurular TC kimlik numarası ile yapılıyor. Ödemeler şu şekilde:

ilk çocuk için 300 lira,

ikinci çocuk için 400 lira

üçüncü çocuk için 600 lira ödeniyor.