Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan Akademik Yıl Açılış Töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: ” 2002 yılında ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiğimizde önce eğitim dedik. Ardından sağlık , adalet, emniyet dedik. Bu 4 temel taş üzerinde ülkemizi yükselteceğiz dedik. Eğitimin fiziki alt yapısından, personeline, müfredatına kadar çok büyük reformlar gerçekleştirdik. Yükseköğretim konusunda ülkemiz çok önemli ilerlemeler sağladı. Eğitim sistemimiz yükseköğretime geçişte yaşanan sıkıntılarla boğuşmak zorunda kaldı.
Öğrenci daha ilkokula adım atmadan üniversitede yaşayacağı sıkıntıların hesabı ailede yaşanmaya başladı. Ona göre çözümler üretilmeye başlandı. Veli, Okul, öğrenciye sorun olan bu sistemdeki sorunu çözmek için tıkanıkları tespit edip çözüme geçtik.
2002 YILINDA 1 MİLYON 817 BİN 595 KİŞİ BAŞVURMUŞTU
2002 yılında ülkemizde üniversite sınavına sınava 1 milyon 817 bin 595 kişi başvurmuştu , Sınav sonunda bunlardan %35’i yani 662 bin 336’sı bir yükseköğretim programına yerleştirilmişti. 2015 yılında bu oran %46’yı, Yükseköğretim programına yerleşen öğrenci sayısı da 983 bini bulmuştu. Çünkü biz ülkemizde 2002 yılında 75 olan yükseköğretim kurumu sayısını 181 ‘e çıkardık. 75’ten 181’e… Aslında bu ara 193 çıkmıştı. Fakat son malum darbe girişimi sebebiyle bazıları devlet üniversitelerine devredildiği için bu sayıya indi. Şu anda 81 ilimizde üniversite var. Artık öğrencinin üniversiteye ulaştığı değil, üniversitenin öğrenciye ulaştığı sistemi kurduk. Üniversitesi olmayan il bırakmadık. Yükseköğretim ‘deki toplam öğrenci sayısı 1 milyon 700 bini bulmazken, bugün bu rakam 7 milyon 194 bine, öğretim görevlisi sayısı 62 binken 156 bine ulaşmış seviyede.
ÖĞRETİM ELEMANI SAYISI ARTMALI
Öğretim elemanı sayımızı çok daha yükseltmemiz lazım. Öğretim elemanına düşen öğrenci sayısını azaltmak mecburiyetindeyiz. Bunu ne kadar azaltabilirsek kalite artacaktır. Bunu başarabileceğimize inanıyorum. Böyle bir havuzdan çok sayıda öğretim üyesi de çıkacaktır.
ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI 95 BİNİ GEÇTİ
2002 ‘de 16 bin olan uluslararası öğrenci sayısı 95 Bini geçti. Dünyanın 93 ülkesinden öğrenci ülkemizde öğrenim görüyor. Bundan sonra mücadele herhangi bir üniversiteye herhangi bir bölüme girmek için değil, daha kaliteli eğitim öğretim veren üniversitelere girmek için yaşanacaktır. Üniversitelerimiz arasında daha kaliteli eğitim konusunda bir yarış başlamıştır. Talep eden ve belirli bir ortalamanın üzerinde bulunan her öğrenciye yükseköğretim imkanı sağlamak esastır. Bu da bizim görevimizdir. Bunu da biz yapacağız. Başaracağız, kararlıyız. Bunu başarmak, ülkemizin muassır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkması demektir.
5 PİLOT ÜNİVERSİTE AÇIKLANDI
Kaliteyi yükseltmenin yollarından biri de ‘misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma’ olarak ifade edilen uygulamadır. Üniversitelerimizin belirli alanlarda, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak şekilde uzmanlığa yönelmelerine sağlamamız gerekiyor. YÖK’ün , Kalkınma Bakanlığı ile işbirliği halinde bir projesi bulunuyor. Uzun çalışmalar sonucunda 5 üniversitemiz pilot üniversite olarak belirlendi, Kalkınma Bakanlığı 2016 için bir çok çalışmaya ayırmış olduğu bütçe 4,2 milyar TL iken, bu yıl 2017 için 5,1 milyar tl ayırmış durumda. Bu artış %21’e denk gelmektedir. Bu da bu sürece ne tür bir önem verdiğinin göstergesidir. 2016 yılında kurulan 40 üniversite içerisinden seçilen 5 yükseköğretim kurumumuz bölgesel kalkınma için ihtiyaç duyulan alanlarda özel olarak teşvik edilecek ve desteklenecektir. Şimdi burada ben bu 5 üniversiteyi ve destekleneceği alanları açıklıyorum. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ; Hayvancılık Alanında , Düzce Üniversitesi ; Sağlık ve Çevre Alanında, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ; Tarım ve Jeotermal Alanında, Bingöl Üniversitesi ; Tarım havza bazlı Kalkınma alanında, Uşak Üniversitesi; Tekstil, Dericilik Seramik alanında bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması projesinin pilot yükseköğretim kurumları olarak belirlenmiştir. Üniversitelerimize ve şehirlerimize hayırlı olmasını diliyorum. YETERLİ ÇABA OLMAZSA…
Pilot üniversiteler gereken gayreti ortaya koydukları halde bu projenin içinde yer alacaklar. Yeterli çaba gösterilmezse bir başka üniversite projeye dahil olabilir. Rekabet dediğin olay budur. Bu 5 üniversiteye fırsatı iyi değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. Diğer 35 üniversitenin her zaman fırsatı vardır bunu da burada ifade etmek istiyorum.
DETAYLAR GELİYOR…
Post Views: 75