Editörün SeçtikleriEğitim

Orman yangınları fiyatları da yaktı! Artık bunu yemek lüks olacak: Fiyatı 400 TL’yi geçecek

Ülkemizde geçtiğimiz ay çıkan orman yangınlarının acısı daha geçmemişken bu yaz çıkan yangınlar herkesin canını sıkıyor. Tüm Türkiye çıkan orman yangınları ile mücadele etmeye devam ediyor. Yangın yerlerindeki yangınlar kontrol altına alınıp söndürüldükten sonra ortaya acı manzaralara çıkıyor.

Genel olarak orman yangınlarının çıktığı Muğla’da yangınların yanı sıra farklı bir korku baş gösterdi. Orman yangınları resmen fiyatları da yakmış durumda! Konuya ilişkin korkutan açıklama geldi. Bal üreticileri, yangın sebebiyle bal fiyatlarında ciddi derecede artış beklendiğini açıkladı. Buna göre artık bal yemek resmen lüks olacak.

KORKUTAN AÇIKLAMA GELDİ

İklim değişikliğinin etkisi ne yazık ki en acı şekilde sürmeye devam ediyor. Özellikle sadece ülkemizde değil, dünyanın genelinde görülmeye başlanan orman yangınlarında çok sayıda orman zarar gördü. Ormanların yanması hem oksijenin azalmasına hem de arıların bal yapmasına engel oluyor. Bunun üzerine bal üreticileri korkutan açıklamayı yaptı.

ARILAR DA ÖLECEK

Muğla Çevre ve Arı Koruma Derneği Başkanı Şamil Tuncay Beştoy, “Dünya çam balı üretiminin yüzde 92’si Anadolu’da, bunun yüzde 85’i ise Muğla’daydı. Muğla’nın yüzde 35’i ise Marmaris’teydi ama tamamen bitti. Göçer arıcıların dönecek yerleri kalmadı. Yani getirip kovanlarını koysalar bile o arıların bal yapacağı ormanlar yandı, o arılar da ölecek” dedi.

İNSANLAR İFLAS EDECEK

Beştoy, açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Yüzde 50’si iflas etti, diyelim. Onlarla birlikte ürün aldığı insanlar da iflas edecek. Arılarını bıraktıklarında bitkiler döllenmeyecek ve tarımsal üretim düşecek.

“Şu anda badem üretimi yüzde 85, elma üretimi yüzde 65, kiraz üretimi yüzde 75 arıya bağlı. Arı olmazsa, badem, elma ve kiraz döllenmez. Döllenmezse ağaç meyve vermeyecek. Otlar döllenmeyince hayvanın yiyeceği ot çıkmayacak. Zaten su azaldı doğru dürüst sulama yapamıyor. Devletin maden kadar tarımı da regüle etmesi gerekiyor”

BAL ARTIK LÜKS OLACAK

Bal üreticileri, durumun bu şekilde olmasından dolayı artık balın lüks sayılabileceğinden korkuyor. Yangınlar yüzünden kovan koyacak yerlerinin olmadığını söyleyen bal üreticisi Mehmet Yücel, “Bu iş böyle giderse balın kilosu 400 TL’ye çıkar ve artık lükse girer “ dedi.