Gündem

Tarihi sıcaklar kapıda! Avrupa’yı yakan sıcak hava o tarihte Türkiye’ye de geliyor!

Avrupa son günlerde ölümcül derecede kavurucu sıcakların etkisi altında… Diğer yandan Türkiye için de aynı uyarılar peş peşe yapılıyor. Uyarılara göre dünyada yüzlerce insanı öldüren tarihi sıcaklar Türkiye’ye de uğrayacak.

Kavurucu sıcaklar Avrupa’da etkisini sürdürürken, İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz DemirhanTürkiye için de uyarı yaptı. Hürriyet yazarı Fulya Soybaş’a konuşan uzman isim, mevsim normalleri üzerinde seyreden her yağış ya da sıcaklığı hemen iklim krizi ile ilişkilendirmenin yanlış olduğunu belirterek tarih verdi. Dr. Demirhan’ın açıklamaları şöyle oldu:

“Hafta sonu itibarı ile sıcaklar Türkiye’ye geliyor. Aslında son birkaç gündür sıcağın etkisini hissediyoruz ama rüzgâr çok kuvvetli olduğu için etkisi azdı. Ancak bugünden itibaren etkisini yoğun olarak hissetmeye başlayacağız. Trakya ve Ege’de 30-35 derece, Güney Ege’de 38, Güneydoğu Anadolu’da 40, Akdeniz’de ise 41 derece civarlarında bekleniyor.”

KÜRESEL ISINMANIN ETKİSİ Mİ?

“Sıcaklıkların bu şekilde yükselmesi ise iklim ile alakalı bir önlem alınması gerektiğini anlatmıyor. Bunlar meteorolojik ve günlük değişimler, spesifik bir anlamı yok. Bu dönemlerde görmeye alışığız. Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği ise 30 yılda bir kendini gösterir. Şu an yaşanan bu aşırı sıcaklar buna mı bağlı? Henüz bunu bilmiyoruz çünkü elimizde henüz bunu gösteren bir veri yok.”