Genel

Kiracı Olanlar İçin Müjdeli Bir Haber Geldi; Artık Kira Artışları Yüzde 25’i Geçemeyecek! “Evden Çıkın” Kelimesi de Tarih Oluyor…

Ev sahiplerinin özellikle pandemi günlerinin ardından gerçekleştirdikleri fahiş kira artışlarının önüne geçmek isteyen devlet, konuya ilişkin geçici bir yasa çıkardı. Bu yasaya göre, kira artışlarında üst limit en fazla kiranın yüzde 25 oranında gerçekleştirilmeye başladı. Bu maddeye ilişkin detaylı bir açıklama gerçekleştiren hukuk fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Umut Yeniocak, kiracıların haklarını anlattı.

Kira Sözleşmeleri Bittikten Sonra da Bir Yıl Sürüyor

Kira sözleşmelerinin konut ya da işyeri fark etmeksizin bittikten sonra dahi yasalarca bir yıl sürdüğüne vurgu yapan Doç. Dr. Umut Yeniocak, ev sahiplerinin kiracıları istediği zaman evden çıkaramayacağına dikkat çekti. Bu süreden önce kiracılarını çıkarmak isteyen ev sahiplerine uygulanacak olan yaptırımı da açıklayan Yeniocak, ev sahiplerinin yasalar gereği 3 kira tutarında tazminatı kiracıya ödemek zorunda olduğunu belirtti. Ardından çıkmak isteyen tarafın kiracı olmak istediğinde de yapılması gerekenlere dikkat çeken Yeniocak, kiracıların sözleşme bitimine en geç 15 gün kala ev sahibini bilgilendirmesinin yasal olarak zorunlu olduğunu duyurdu.

Konutlarda Maksimum Kira Artışı Yüzde 25, İşyerlerinde TÜFE’yi Geçemez

Türk Borçlar Kanunu’na getirilen geçici maddeyi hatırlatan Doç. Dr. Umut Yeniocak, konut kiralarında bu yıl TÜFE izin verse dahi artışın yüzde 25’i geçemeyeceğini duyurdu. Maddenin şu an için 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerliliğini koruduğunu duyuran Yeniocak, işyeri kira artışları ile ilgiliyse; “İşyerlerinde artış oranının üst sınırı TÜFE olarak uygulanmaya devam edecek. Sözleşmelerde artış oranı olarak sıkça kullanılan ‘ÜFE/TÜFE ortalaması’ ya da ‘TEFE/TÜFE ortalaması’ formülü ise artık TÜFE’yi aştığı için geçersizdir” açıklamalarında bulundu.

Ev Sahiplerinin Bunlara Dikkat Etmesi Gerekiyor

Kiracılar gibi ev sahiplerini de hakları konusunda uyaran Doç. Dr. Umut Yeniocak, konut ve işyeri kiralarında kira bedelinin emsal kiralar karşısında düşük kalması halinde sözleşme üzerinden 5 yıl geçmek kaydıyla konut ya da işyeri sahiplerinin kira tespit davası açabileceğini duyurdu. Evin satışının kiracı çıkarmak için yeterli olmadığına dikkat çeken Yeniocak, “Ev satın alındıktan sonra kiracı çıkmazsa yeni malik, açacağı tahliye davasını isterse eski malik gibi sözleşme süresinin bitiminde isterse satın aldığı tarihten altı ay sonra açabilir” ifadelerini kullandı.