Editörün SeçtikleriGündem

Yer yerinden oynayacak: 6,4 büyüklüğünde deprem uyarısı yapıldı! Herkes tedbirini alsın

Geçtiğimiz günlerde Balıkesir’de 4,6 şiddetinde bir deprem meydana gelmişti. Çevre illerin de şiddetli bir şekilde hissettiği depreme ilişkin flaş bir açıklama yapıldı. Paniğe neden olan depreme ilişkin açıklama Deprem Araştırmacısı Ahmet Yakut tarafından yapıldı. Yakut, açıklamasında burada en tehlikeli fayın Sarıköy olduğunu ve burada 6,4 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini belirtti.

21 Temmuz tarihinde Balıkesir’in Gönen ilçesinde 4,6 şiddetinde deprem meydana gelmişti. Çevre illerin de şiddetli bir şekilde hissettiği depreme ilişkin aynı fay üzerinde 6,4’luk bir depremin daha olabileceği ihtimali üzerine duruluyor.

Gönen’in kritik bir bölge olduğunu ifade eden Yakut, depremin merkez üssü Tahtalı kırsal mahallesini de inceledikten sonra açıklamalarda bulundu.

“BU FAY ÇOK TEHLİKELİ”

Ahmet Yakut, “Uzun zamandır susmuş ve yeniden canlanmış bir fayı inceledim diyebilirim bugün. Sarıköy fayı, Sarıköy’ün kuzeydoğusundan Çanakkale’nin Çan ilçesine uzanan yaklaşık 60 kilometrelik bir fay hattı. Bu fay en son 1983 yılında 5.9 ve 6.1 arasında deprem üretmiş. O tarihte Biga Depremi olarak geçiyor. Daha sonra ise bir deprem yapmamış. 60 kilometrelik bir fayın canlanması 4.6’lık öncü bir şok olabilir. Çan-Yenice hattı en sonra 1953’de 7.2’lik depremden sonra susmuştu. O fayın değil ama bu Sarıköy fayının daha çok tehlike arz ettiğini görmekteyim. Bu fay 4.1 ile 5.1 arasında normal depremler üretebilir ama 6.3 ve 6.4’lük depremleri de bu fayın üzerinde görebiliriz” dedi.

“BALIKESİR’İN KUZEYİNDE SIKIŞMA VAR”

Ahmet Yakut, incelemelerinin ardından yaptığı açıklama ile hissedilen depremlerin devam edebileceğini aktarırken, yapı stokunu gündeme+prem bile binalara önemli derecede zarar verecek sonuçlar çıkartır. 6 ve 6.5’lik depremlere ne kadar hazırız biraz da onu sormak lazım. Balıkesir’in kuzeyi yani bizim de şu an bulunduğumuz bölgede iyice bir sıkışma var. Sarıköy fayı olsun, Biga-Yenice fayı olsun, Çanakkale Ayvacık’ı da saymak lazım. Özellikle Sarıköy fayı, fazla da uzak değil, konuşulacak yerler arasında. Dikkatli olmak lazım” ifadelerini kullandı.