Genel

KYK borçlarında faizler silindi mi? Faiz silme uygulamasından kimler yararlanabilecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde kabine toplantısı sonrasında KYK borçlarına ilişkin önemli bir açıklamada bulundu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Twitter üzerinden gençlere seslenerek “KYK borçlarınızı ödemeyin” sözlerini dile getirmesinden sonra Erdoğan, kabine toplantısında alınan kararın ardından KYK borçlarında faizlerin silineceğini ve sadece anapara ödemelerinin yapılacağını duyurdu. Bu duyuru KYK borçluları tarafından sevinçle karşılandı. Şimdi KYK borcu bulunan vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından faizlerin ne zaman silineceğini araştırıyor. KYK borçlarında faizler ne zaman silinecek? Geriye dönük ödenen borçlar silinecek mi? İşte detaylar…

KYK BORÇLARINDA FAİZLER SİLİNDİ Mİ?

Üniversite döneminde Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) öğrenim kredisi kullanmış olan öğrenciler, mezun olduktan 2 yıl sonra bu kredileri geri ödemeye başlıyor. Söz konusu KYK borçlarına ÜFE oranlarında zam ve gecikme zammı uygulanıyor. Son dönemlerde enflasyondaki artışla birlikte KYK borçları da ciddi oranlarda artınca, gençler faizlerin silinmesini talep etmişti.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu gençlere seslenerek, borçların ödenmemesini söylemişti. Bu açıklama sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısından sonra KYK borçlarında faizlerin silineceğini ve sadece anaparaların ödeneceğini açıklamıştı. KYK borcu olanlar, E-Devlet üzerinden giriş yaparak KYK anapara borcunu görüntüleyebiliyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN AÇIKLAMALARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuya ilişkin açıklamasında “Alınan kredilerin geri ödemeleri mezuniyetten 2 yıl sonra başlıyor. Şayet bu süre içinde mezun öğrenci henüz sigortalı girişi olan bir işe başlayamamışsa elektronik devlet sistemi üzerinden ödemeyi erteleyebiliyor… Hiçbir zaman faiz uygulaması yapmadık. Hiçbir öğrenci faiz uygulamasına tabi tutulmamıştır…

Gençlerimizi elbette böyle bir yükün altında bırakamazdık. Nitekim haftalar öncesinden ilgili arkadaşlarımıza talimatı verdik, çalışmaları başlattık. Biraz önceki kabine toplantımızda kredi geri ödemelerinin herhangi bir enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın, sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık. Yani anapara. Bu uygulamadan halen kredi geri ödemesi yapan tüm gençlerimiz yararlanacak.” dedi.