Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Temmuz ayı enflasyonu açıklandı! Şaşırtan Temmuz ayı enflasyonu sonrası dolarda flaş gelişme! Fiyatlar şoke etti

Enflasyon temmuz ayında yüzde 2,37 olarak gerçekleştiği belirtilirken dolar enflasyon rakamları sonrasında 17,95 TL’den işlem gördüğü belirtildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladığı belirtilerek Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Temmuz ayında yıllık yüzde 79,60, aylık yüzde 2,37 olduğu belirtildi.

ENFLASYON BELLİ OLDU

Tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim 2022 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2,37, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 45,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 79,60 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 49,65 olarak gerçekleşti.

Bununla beraber bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 25,79 ile haberleşme olduğu belirtilerek bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 119,11 ile ulaştırma olduğu ifade edildi.

DOLARDAN İLK TEPKİ

Dolar enflasyon rakamları sonrası 17,95 TL’den işlem gördüğü ifade edildi. Saat 10:35 itibari ile dolar kuru 17.96 TL seviyesinde bulunurken Euro ise aynı dakikalarda 18.29 TL seviyesinde bulunuyor.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI AÇIKLAMA YAPTI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, dün TOBB toplantısında konuştu. Kavcıoğlu, toplantıda kredi zorluğundan şikayet eden işadamlarına 2022 yılının ilk 6 ayında sağlanan kredilerin 2021 yılının tamamından fazla olduğunu vurguladı. Kavcıoğlu enflasyon ile ilgili olarak açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“En kısa zamanda enflasyonda kalıcı bir düşüşü amaçlamaktayız. Araçlarımızı bundan sonra da liralaşma perspektifinde kullanmaya devam edeceğiz. Amaç cari fazla vererek, Türkiye’de sürekli ve kalıcı fiyat istikrarını sağlamaktır. Bu çerçevede her türlü makro ihtiyati tedbiri almaya devam edeceğiz. TCMB’nin temel amacı fiyat istikrarını sağlamaktır, biz de bunun cari dengeyle olacağına inanıyoruz. Özel sektörümüzün yanında olmaya devam edeceğiz.”