Personel Alımı

Herkes bekliyordu; İŞKUR, 2022 yılı TYP başvuruları için açıklamayı yaptı! Şartlar, yapılacak işler, alınacak maaş; hepsi belli oldu…

Sadece 20 yaşından 55 yaşına kadar olan vatandaşların yararlanabileceği Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) bu yıl yapacağı alımlar için geri sayımlar başladı. Geçtiğimiz yıl 12 bin kişiden fazla vatandaşın istihdamını sağlayan TYP’nin ay sonunda başvuruları alacağı öğrenilirken, ödeme miktarının ise, aylık 5 bin 500 TL olacağı açıklandı.

BELLİ ŞARTLARI YERİNE GETİRENLER PROGRAMA DAHİL EDİLİYOR

TYP programı kapsamından herkes yararlanamıyor. İŞKUR tarafından belirlenen şartlara göre, TYP programından yararlanabilmek için İŞKUR’a kayıtlı olmak, 18 yaşını doldurmuş olmak ve açıköğretim ile açık liseler hariç olmak üzere öğrenci olmamak gerekiyor. Aynı şekilde emekli aylığı alanlar ya da malullük aylığından yararlananların da kabul edilmediği TYP programından yararlanabilmek için çalışma sonucu elde edilen hane gelirinin net asgari ücretin 1,5 katını aşmaması gibi gelir şartını da yerine getirmek gerekiyor.

KAMUSAL ALANLAR PROGRAMA DAHİL EDİLİYOR

İŞKUR ile kamu kurumların ortaklaşa yürüttüğü TYP uygulamaları kapsamında öncelikli programlar; çevre temizliği, kamusal altyapının yenilenmesi, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi okullarda çevre düzenlemesi, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi okullarda bakım onarım ve temizlik işleri yapılması; restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması, ağaçlandırma ve park düzenlemesi, vadi ve derelerin ıslah edilmesi ile erozyona yönelik önleme çalışmaları oluyor.

MAAŞ ÖDEMELERİ 9 AY DEVAM EDİYOR

İŞKUR tarafından düzenlenen TYP kapsamındaki programların uygulama süresi 27 Eylül 2017’de yürürlüğe sokulan düzenleme ile belirlenmişti. Bu düzenleme ile, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren başlangıçta sözleşmede belirlenen TYP süresinin sonradan uzatılamayacağına dair bir hüküm yasaya eklenmiş ve her ay asgari ücret düzeyinde gerçekleşen ödemelerin maksimum 9 ay boyunca devam edebileceği kesinleştirilmişti. Dolayısıyla bu sene gerçekleşecek olan TYP programları kapsamında çalışacak olan vatandaşlar da 9 ay maaş alacak.