GenelGündem

Bu ilde yaşayanlara hayati uyarı yapıldı: 6.6 veya 7.2 şiddetlerinde deprem tehlikesi…

Türkiye’de yıllardır korkuyla beklenen Büyük Marmara Depremi ile ilgili uyarılar yapılırken bir uyarı daha Malatya için geldi! İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Onat, hayati deprem uyarısını yaptı.

Malatya’nın Doğu Anadolu fay hattına çok yakın olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Onur Onat şu açıklamaları yaptı:

“Malatya Doğu Anadolu’nun en önemli geçiş güzergahlarından bir tanesi fakat şöyle bir talihsizliği var, Doğu Anadolu fay hattına da çok yakın. Doğu Anadolu fay hattının da Pütürge ile Erkenek segmentinin tam birleştiği noktada bulunmakta. Malatya’yı bekleyen iki riskli deprem senaryolardan biri Pütürge segmentinde kırılmamış olan kısmın kırımı bu durumda 6.6 büyüklüğünde bir deprem olabilir.”

7.2 ŞİDDETİNDE DEPREM

Özellikle de Sincik başlangıç noktasında bulunan Erkenek segmentin de kırılmasıyla da yapılan hesaplamalara göre maksimum 7.2 büyüklüğünde bir deprem riski Malatya’yı beklemektedir. Doğu Anadolu fay hattı yerleşim yerlerine 20 , Malatya merkeze 40 kilometre mesafede yer almaktadır. Bir deprem senaryosunda maalesef 0.15 G ila 0.3 G arasında bir deprem ivmesi beklenmektedir. Bu ivmede 7 ila 10 şiddetinde bir deprem üretebilir.

ACİL ÇALIŞMA YAPILMASI GEREKİYOR

Malatya, Doğu Anadolu fay hattının iki segmentinin birleştiği bir noktada bulunmaktadır tabi bu bir risktir. İnsan hayatını etkileye bilecek mesafe 20 kilometreye kadar düştü. 20 kilometre insanların yaşam merkezlerinin başladığı nokta. Malatya merkezi düşünecek olursak, 40 kilometre mesafede bu da çok ciddi tahribat yapabilecek düzeyde. Özellikle Malatya merkezin elde geçirilmesi ve akademik çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Bu bağlamda biz bir yıl önce önemli bir adım attık. ‘FBG-2021-2566: Malatya’daki Tarihi Eserlerin Operasyonel Modal Analizi ve Sismik Performans Değerlendirmesi’ başlığıyla bir proje sunduk. Üniversitemizde projemize kıymet vererek ihtiyaç duyulan cihazları almamızı sağladı. Gerek, Büyükşehir Belediyesi gerek Battalgazi Belediyesi’nin bizlere çok değerli destekleri olmuştur. Bu anlamda Belediye Başkanlarımız ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilerine teşekkür ediyorum.