Genel

ÖTV düzenlemesinin ihtimali yetmişti, ikinci el araç piyasasında düşüş başlamıştı! O isim konuştu, ÖTV indirimi bekleyenlere seslendi…

Resmi Gazete’de yayınlanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemesinin ardından ikinci el araç piyasasında gözle görülür bir düşüş yaşanmış ve araçların fiyatları erimeye başlamıştı. Beklenen ÖTV indirimine ilişkin önemli açıklamalar gerçekleştiren Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el araç piyasasını değerlendirdi. Piyasanın durma noktasında olduğuna dikkat çeken Erkoç, ÖTV indirimi beklemediğinin de altını çizdi.

UFUKTA ÖTV İNDİRİMİ YOK

Bir süredir otomotiv sanayini özellikle Türkiye’de etkisi altına almış olan ÖTV indirimi, MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç tarafından da değerlendirdi. Herhangi bir ÖTV indirimi beklemediğini belirten Erkoç, “Maliyet artışları, döviz kurunun dalgalı seyri ve doğal olarak arz talep dengesinde yaşanan sıkıntılar, sektörü olumsuz etkilerken, vatandaşlarımızın otomobil sahibi olmasını da zorlaştırdı. Pandemi sebebiyle yaşanan çip krizi ve lojistik sıkıntısı da hala devam ediyor. Piyasaya araç girişinin olmamasının yanında stokçuluk yapılması da fiyatları yükselten etmenlerden biri. Bu sorunların yanı sıra son dönemde gündeme gelen ÖTV indirimi söylentileri de tüketicilerin beklemede kalmasına sebep oldu. Günümüz koşullarında kısa vadede ÖTV indiriminin yapılacağını ya da fiyatların düşeceğini düşünmüyoruz” dedi.

İKİNCİ EL ARAÇ DÜZENLEMESİNE İŞARET ETTİ

Bir süredir artan fiyatların denetim olmamasından kaynaklandığına dikkat çeken MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, “İkinci el araç ticaretine yönelik düzenleme uygulanmaya başlandığı takdirde devletin vergi kaybının ve tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilecektir. Denetimlerin yapılmaması fiyatların artmasına da sebep oluyor. Meslekle alakası olmayan kişiler, hiçbir vergi ödemeden araç alıp satıyor ve piyasanın fiyat dengesi bozuluyor. Ayrıca yurtdışından bazı firmaların büyük sermaye ile ülkemize gelerek piyasadaki tüm araçları toplayıp stokçuluk yapması da fiyat artışlarında büyük bir etmen” sözleriyle, sektörün bir düzenleme ihtiyacı olduğunu belirtti.