Editörün SeçtikleriEkonomi

Asgari ücretliye müjdeli haber geldi: En az 2.543 TL ödeme veriliyor! Çoğu kimsenin haberi yok

Asgari ücretli için güzel haber geldi. Ancak çoğu asgari ücretli çalışanın alabileceği en az 2.543 TL’lik ödemeden haberi yok. Vatandaşların işten ayrılmaları halinde hak kaybını engellemek adına kıdem tazminatı dışında bir tazminat hakları daha bulunuyor. Fakat çoğu çalışan bu hakkını bilmiyor.

İş sözleşmesi feshi yapılırken hem işveren hem de işçinin bazı hakları bulunuyor. Ancak ne yazık ki çalışanlar hakları hakkında çok fazla bilgi sahibi değil. İş veren iş feshi sürecinde gerekli işlemleri yerine getirmemesi halinde ek bir tazminat hakkı daha doğmuş oluyor. Detaylar haberimizde

ÇOĞU KİŞİ İHBAR TAZMİNATINI BİLMİYOR

Bu durum ihbar tazminatı olarak adlandırılıyor. İşvereninde işçinin de iş akdini sonlandırmadan önce karşı tarafı bilgilendirmesi gerekmektedir.

İşçi çalışma hayatı boyunca 2 tazminat alabiliyor. Kıdem tazminatı için en az bir yıl çalışmak gerekiyor. Fakat ihbar tazminatı için bu süre geçerli değil.

ÖDEME NASIL ALINACAK?

Bu tazminattan yararlanmak isteyenlerin sözleşmenin belirsiz süreli olması gerekmektedir. En önemli nokta ise iş sözleşmesinin kanunda belirtilen ihbar süreleri karşı tarafa tanınmadan feshedilmiş olması gerekiyor.

İHBAR TAZMİNATI NE KADAR ÖDENİR?

6 aydan az 2 hafta Yarım maaş

6 ay-1.5 yıl 4 hafta 1 maaş

1,5-3 yıl 6 hafta 1,5 maaş

3 yıl ve üstü 8 hafta 2 maaş