Editörün SeçtikleriGündem

Açıklamalar peş peşe yayınlandı: Bu yerlerde yaşayan herkes tedbirini alsın! Çok güçlü geliyor

Türkiye son dönemlerde oldukça sıcak havaların etkisinde kalmıştı. Yapılan son açıklamalardan sonra sağanak yağış resmen etkisini göstermeye başladı. Yağışların etkisi ile bazı yollar resmen göle döndü. Çoğu iş yeri ve evi sular bastı. Bunun üzerine Prof. Dr. Orhan Şen açıklama yaptı.

Şen, yapmış olduğu açıklamasında beklenen yağışlara ilişkin vatandaşları uyardı. Peki, bu hava hafta sonuna kadar devam edecek mi? Hangi bölgeler risk altında? İşte o açıklama..

2-3 GÜN BOYUNCA DEVAM EDECEK

MGM tarafından yapılan uyarılar ve açıklamalardan sonra İstanbul Silivri’de sağanak yağış etkisini göstermeye başladı. Yetkililer vatandaşları uyarırken, yağışların ortalama 2 – 3 gün boyunca etkisini göstermesi bekleniyor.

Prof. Dr. Orhan Şen son durumu değerlendirerek, şunları söyledi:

“Aynı şekilde kuzey ilçelerinde, hatta daha sonra Kocaeli ve Batı Karadeniz’e kadar uzayacak bir yağış var” diyen Şen, bu yağışın İstanbul anadolu yakasının şehir merkezinde su baskınlarına neden olabileceğini söyledi. Yarınki yağışın bugünkü yağıştan daha güçlü olacağını aktardı ve dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.

SAAT VEREREK UYARDI

Yarınki yağmurun, perşembe sabahı 09.00-10.00 civarında başlayacağını ve 14.00’e kadar şiddetli olacağını anlatan Şen, bu saatlerde vatandaşların bu bölgelerde dikkatli olması gerektiğini ve rüzgarın da etkili olabileceğini söyledi.

DOLU OLACAK MI?

Dolu riskinin olup olmadığına ilişkin net bir bilgi veremeyeceğini ifade eden Şen, dolu yağışının zayıf bir ihtimal olsa da olma ihtimalinin olduğunu aktardı.

BU BÖLGELERDE YAŞAYANLAR DİKKAT!

Yarınki yağışın bugünkü Silivri’deki yağıştan daha güçlü olacağını ve sadece anadolu yakasında gerçekleşeceğini dile getirdi. Beykoz, Şile, Kartal, Kadıköy ve Maltepe bölgelerinin risk altında olabileceğini belirtti.

İSTANBUL AVRUPA YAKASINDA DA RİSK VAR MI?

Avrupa yakası ve Esenyurt’un yağış riski altında olup olmadığıyla alakalı da konuşan Şen, bu bölgenin en büyük riskin dahilinde olmadığı yönünde tahminini dile getirerek kendi tahminlerine göre anadolu yakasının orta kısmının risk altında olduğunu ancak avrupa yakasında da yağış olacağını ve saatte 5-6 kg’lık bir yağış beklediğini söyledi. Şen’in tahminlerine göre anadolu yakasındaki yağış saatte 10 kilogramı geçecek. Şen, 3 saatlik ve ortalama 30 kg’lık bir yağışın şehir sellerine neden olabileceği uyarısında bulundu.

Öte yandan Şen, belirtilen saatlerde şiddetli yağışın doğurabileceği olumsuz durumlara karşı birkaç saat vatandaşların dışarı çıkmamasının önemli olabileceğini belirtti.

HAFTA SONU YAĞIŞ VAR MI?

Yağışın hafta sonu etkili olmayacağını dile getiren Şen, cuma günü biraz yağmur olacağını ancak bu kadar şiddetli olmasının beklenmediğini söyledi. Şen, hafta sonu planı olanlar ile denize gitmek isteyen vatandaşlar için cuma günü yağışların sona ereceğini ve plan yapanlar için bir sorun olmadığını aktardı.