Ekonomi

Altın ve gümüşü solladı, elektrikli araç dönüşümü o değerli metali uçuşa geçirdi!

Dünya genelinde, otomotiv sektöründe bir geçiş dönemine tanıklık ediyoruz. Yıllardır devam eden elektrikli otomobil çalışmalarında artık daha somut ve daha belirgin örnekler karşımıza çıkmaya başladı. Birçok otomobil markası kendi elektrikli modelini piyasaya sürerken, Türkiye de TOGG ile elektrikli otomobil pazarına adım atmaya hazırlanıyor.

Otomotiv sektöründeki bu dönüşüm ile değerli metaller piyasasında da hareketlilikler kendisini göstermeye başladı. Platin, pandemi sonrasında yeniden tırmanışa geçti ve altınla gümüşü solladı. Platin için harekete geçen ülkeler arasında Türkiye de yer alırken, Türkiye’nin platin ithalatı Temmuz ayında 33,98 kg seviyesine yükseldi. Bu, 2005 yılından bu yana kaydedilen en yüksek ithalat seviyesi oldu.

TÜRKİYE PLATİN TOPLAMAYA BAŞLADI

Pandemi döneminde en fazla değer kaybı yaşayan değerli metallerden biri olan platin, yükselişler sonrasında altın ve gümüşü solladı. Otomotiv endüstrisinde elektrikli araçlara geçişin etkisi ile yatırımcıların en gözde metalleri arasında yeniden platin yer almaya başladı. Bu kapsamda Türkiye de şimdilerde platin toplamaya başladı.

Temmuz ayında Türkiye’nin platin ithalatı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 1.423,1 oranda artışla 22 bin 375 kg oldu. 2021 yılının aynı ayında ithalat sadece 1.469 kg seviyesinde bulunuyordu. Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası verilerine göre aynı süreçte gümüş ithalatı 92 bin 259 kg olarak kaydedildi ve geçtiğimiz yıl gümüş ithalatı 36 bin 208 kg seviyesindeydi. Böylece altın ithalatı da Aralık 2020’den bu yana ve gümüş ithalatı da Ağustos 2020’den bu yana en yüksek seviyelerini gördü.

7 AYDA GEÇEN YILIN SEVİYESİ AŞILDI

Verilere göre Temmuz ayında 33,98 kg platin ithalatı gerçekleştirildi. Böylece, platin verilerinin tutulmaya başladığı 2005 yılından bu yana en yüksek platin ithalatı rakamı görülmüş oldu. Yılın ilk 7 aylık sürecinde ithalat seviyesi 74,96 kg noktasına ulaştı. Geçen yılın tamamında toplamda 71,68 kg platin ithalatı yapılmıştı.