Emlak

TOKİ’nin yeni projesi yavaş yavaş sahneye çıkıyor; ödemeler yüzde 10 peşinat ile olacak! İşte TOKİ başvuru tarihleri…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından paylaşılan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) yeni projesinin detayları netleşmeye başladı. TOKİ’nin yeni dönemde konut için arazi sağlaması beklenirken, konutlara yapılacak olan ödeme şartları da netleşti.

GELİR ŞARTI YENİ PROJEDE DE ARANACAK

Dar ve orta gelirli ailelere yönelik konutlar gerçekleştiren TOKİ, dar gelirli gruba yönelik olan konutlarda gelir şartı ararken, orta gelire yönelik olan konutların başvurularında herhangi bir gelir şartı aramıyordu. Hazine arazisini ev yapmak için vatandaşlara tahsis edecek olan TOKİ, bu proje kapsamında da gelir şartı arayacak. Yapıların 3 ya da 4 katlı olmasına izin verecek olan TOKİ, dar gelirli sayılabilmek için hane gelirinin 10 bini geçmemesini şart koşacak. Öte yandan İstanbul’un dar gelir seviyesinin 11 bin 500 TL olarak diğer illere göre biraz daha yükseğe konması bekleniyor.

ÖDEMELER DEĞİŞMEYECEK

Ödemeler konusunda oldukça avantajlı olması nedeniyle kira öder gibi ev sahibi olmayı mümkün hale getirmiş olan TOKİ, yine aynı sistemi kullanacak. TOKİ’nin kullanacağı sistem doğrultunda ev alacak olan vatandaşlardan peşinat olarak sadece yüzde 10’luk bir ödeme talep edilecek. Peşinattan geriye kalan kısmı taksit yapacak olan TOKİ, taksitleri 180 aydan 200 aya kadar sağlayacak. Yani TOKİ’nin yeni konut projelerinde de ödeme şartları değişmeyecek.

EMEKLİLER, DAR GELİRLİLER VE GENÇLER ÖNCELİKLİ

TOKİ’nin yeni projesi kapsamında ortaya konulacak olan yeni konutlarda yine dar gelirli vatandaşlar ve şehit yakını ile gaziler öncelikli olacakken, öncelikli olan grubu iki yeni kategori daha eklenecek. TOKİ’nin inşa edildiği yeni konutlardan emekliler ve gençler de öncelikli olarak yararlanabilecek. İlk kez evlenecek olan gençlerin önceliği olacakken, başvurulara ilişkin detaylar eylül ayı içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak. Başvuruların yine e-Devlet üzerinden yapılması beklenirken, projenin başlama tarihinden kısa bir süre sonra başvurular alınacak.