Ekonomi

EYT düzenlemelerinde masadaki 5 formül netleşti! İşte EYT’lileri sevindirecek düzenlemeler…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için düzenleme çalışmaları devam ediyor. Vatandaşlar, EYT düzenlemelerinde gelinen aşamayı ve ele alınan formülleri araştırıyor. Bu kapsamda sigortalılık ve prim ödeme şartlarını yerine getirmiş olan ancak emeklilik hakkı için yaş şartına takılanların oluşturduğu EYT grubunun haklarına ilişkin düzenleme adımları atılıyor. Hükümet kanadında, EYT konusuna ilişkin düzenlemelerin yılsonuna kadar çözüme kavuşturulması için çalışmalar devam ederken, söz konusu düzenleme çalışmalarında çeşitli formüller öne çıkıyor. İşte detaylar ve öne çıkan formüller…

EYT DÜZENLEMELERİNDE 1. FORMÜL

Habertürk Ekonomi Yazarı Ahmet Kıvanç, EYT düzenleme çalışmalarında öne çıkan formülleri kaleme aldı. Bu kapsamda öne çıkan ilk formülde 1999 yılındaki şartları sağlayan EYT’li SSK’lıların emekli edilmesi seçeneği ele alınıyor. Kadınlarda 20 ve erkeklerde 25 yıllık sigortalılık süresi doldurulmuş ve 5 yıllık prim günü tamamlanmışsa, yaşa bakılmadan emeklilik formülü masada.

EYT DÜZENLEMELERİNDE 2. FORMÜL

İkinci formülde ise sigortalılık süresine bakılmadan 5 bin prim günü olan ve kadınlarda 50, erkeklerde ise 55 yaşını tamamlayanların emekli edilmesi seçeneği ele alınıyor.

EYT DÜZENLEMELERİNDE 3. FORMÜL

Ele alınan üçüncü formülde ise prim günü sayısının 5 bin günden az ancak 3.600 günden fazla olan kişilerin en az 15 yıllık sigortalı olmaları şartı ile kadınlarda 50 ve erkeklerde 55 yaşında emeklilik seçeneği masada yer alıyor.

EYT DÜZENLEMELERİNDE 4. FORMÜL

Ele alınan dördüncü formülde ise prim gününü tamamlayan herkesin emeklilik yaşında belli oranlarda bir indirim yapılması seçeneği bulunuyor. Kadınlarda 7.200 ve erkeklerde 9.000 iş günü tamamlanmış olması durumunda bu seçenekte emeklilik hakkının verilmesi formülü ele alınıyor.

EYT DÜZENLEMELERİNDE 5. FORMÜL

Son olarak ele alınan formülde ise asgari prim süresini tamamlamış, yani 5 binden 5 bin 900’e kadar olan prim günü sayısını tamamlamış işsizlerin erken emekli edilmesi seçeneği ele alınıyor. Bu seçenekte, erken emekli olanların, emeklilik yaşı gelene kadar aylıklarında indirim yapılması seçeneği değerlendiriliyor.