DünyaEditörün SeçtikleriEkonomi

Herkes buna çok sevinecek: Çok büyük zam gelecekti! Karar acilen geri alındı

Gelen bir son dakika haberine göre bu gece yarısından itibaren motorin fiyatlarına çok büyük zam gelecekti. Çin’deki ekonomik gelişmeler petrol fiyatlarını direkt olarak etkiledi. Meydana gelen yüzde 5’lik düşüş sonrasında bu gece yarısı gelmesi beklenen zam kararı iptal edildi. Detaylar haberimizde..

Rusya ve Ukrayna arasında meydana gelen savaştan sonra akaryakıt piyasası ciddi şekilde dalgalanmıştı. Fiyatların sürekli olarak değişkenlik göstermesi genellikle vatandaşlara zam olarak yansıdı.

94 DOLARIN ALTINI TEST ETTİ

Ancak dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’in ekonomik görünümüne ilişkin olumsuz fiyatlanmaların etkisi ile sert bir düşüş kaydedildi. Brent petrolde yüzde 5 civarında ciddi bir düşüş kaydedildi. Buna göre ABD ham petrolü 88, brent petrol 94 dolar altını test etmiş oldu.

ZAM İPTAL EDİLDİ

Bu gece yarısından itibaren motorin fiyatına 1 TL 26 kuruş zam gelmesi bekleniyordu. Zam kararı bu gelişmeden sonra iptal edildi.

AKARYAKIT FİYATLARI NE KADAR?

Motorine 10 Ağustos’ta 1 lira indirim, 11 Ağustos’ta 82 kuruş zam geldi.13 Ağustos tarihinde ise benzinin fiyatı 1 lira 10 kuruş arttı. Motorinin litresi şu an İstanbul’da 23.23, Ankara’da 23.34, İzmir’de 23.35 liradan satılıyor. Benzinin litresi ise İstanbul’da 21.16, Ankara’da 21.29, İzmir’de ise 21.27 lira seviyesinde bulunuyor.

ÇİN’DE NE OLDU?

Çin’de ekonomik toparlanma, Kovid-19 salgınlarının tüketici ve şirket harcamalarını etkilemesiyle temmuz ayında beklenmedik bir şekilde zayıfladı. Sanayi üretimi bir yıl öncesine göre yüzde 3,8 arttı, Haziran’daki yüzde 3,9’dan ve ekonomistlerin yüzde 4,3’lük artış tahmininden daha düşük gerçekleşti. Ülkede ekonomik aktivite gerilerken, Çin Merkez Bankası’ndan da sürpriz bir hamle geldi. Banka, ekonomiye desteği arttırmak için faiz oranlarını beklenmedik bir şekilde 10 baz puan düşürdü.