Editörün SeçtikleriGündem

Brent Petrol Fiyatı Yeniden 100 Doları Geçti! Petrol Piyasasında Beklentiler Ne Yönde?

Küresel piyasalarda gözler bir süredir Jackson Hole sempozyumundan gelecek olan mesajlarda. Finans piyasalarında etkisinin görülmesi beklenen mesajlarla birlikte ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinden gelecek olan açıklamalar da merakla bekleniyor. Zira Fed’in Eylül ayında atacağı faiz adımı ve izleyeceği para politikasının, petrol piyasasında da etkili olması bekleniyor.

Küresel piyasalarda Brent petrolün varil fiyatında yeniden başlayan yükselişler yurtiçinde akaryakıt fiyatlarına yansırken, petrol fiyatlardaki yükselişler sonrası Brent petrol varili 100 doların üzerine yeniden çıktı. Dün 100,45 dolar seviyesini gören Brent petrolün varil fiyatı, yeni günde 100,19 dolar seviyesinde denge buldu. Petrol fiyatındaki dalgalanmalarda, üretimde azalma beklentileri etkili oldu. İşte detaylar…

BRENT PETROL DALGALANDI, AKARYAKIT ZAMLANDI

Brent petrolün varil fiyatı dün 100,45 dolar seviyesine tırmandı ve yeni günde %0,02 oranda değer kaybıyla 100,19 dolarda dengelendi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun üretim kesintisi uygulayabileceğine yönelik oluşan beklentilerin azalması ile birlikte Brent petrol fiyatında da azalma gözlendi.

Ancak Brent petrol varil fiyatının geçtiğimiz hafta 92 dolar bandına kadar çekilmesi ve ardından yeni haftada yeniden 100 doların üzerine çıkması, yurtiçinde akaryakıt fiyatlarına da yansıdı. Dün benzine gelen zammın ardından bu geceden itibaren motorine de 95 kuruşluk zam uygulanacağı öğrenildi.

ABD PETROL VE BENZİN VERİLERİ

ABD’nin petrol ve benzin stoklarında beklenenden daha fazla düşüş gerçekleşmesi, talebin yüksek seviyelerde ilerlediği algısını oluşturdu ve oluşan bu algı ile birlikte petrol fiyatlarındaki düşüş de kısıtlandı. Amerikan Petrol Enstitüsü, ABD’nin ticari ham petrol stoklarında geçtiğimiz hafta, bir önceki haftaya göre yaklaşık 5 milyon 632 bin varil düşüş tahmin edildiğini duyurdu. Piyasa beklentilerinde ise stokların yaklaşık 450 bin azalacağı öngörüsü öne çıkıyor.