Editörün SeçtikleriSağlık

Uzmanlar bağıra bağıra uyardı: Sadece dokunmanız bile kanser ediyor! Sakın yapmayın

Ne yazık ki çevremizdeki çoğu şey ya direkt kanser yapıyor, ya da kansere davetiye çıkarıyor. Özellikle kanser denilince herkesin aklına sigara geliyor. Kansere neden olan etmenlerin başında gelen sigara, insan sağlığını da olumsuz olarak etkiliyor. Yapılan araştırmaların sonucuna göre sigara içilen ortamdaki kıyafetlere temas etmek bile kanser riskini artırıyor.

Kanser çağımızın en büyük hastalıkları arasında geliyor. Her yıl hemen hemen milyonlarca insanın ölümüne neden olan sigaraya karşı çok dikkatli olmamız gerekiyor.

ÇEVREDEKİ HER ŞEYE SİNİYOR

Yapılan çalışmaların sonucuna göre sigara kullanmayan kişilerde bile sigara dumanı sebebiyle akciğer kanseri görülme olasılığı çok yüksek. Sigara tüketildiği ortamda kıyafet, kanepe, perde, halı gibi pek çok eşyaya siniyor. Bu durum da temas etmeniz halinde kimyasalların size bulaşmasına neden oluyor.

ÇEVRE OLDUKÇA ETKİLİ

Çok fazla dumanın olduğu yerlerde yaşamak ve dumanın etrafında bulunan giysi ve yatak takımları gibi eşyalara dokunmak, birini toksik seviyelere maruz bırakmak için kanser riskinizi artırmak için yeterli olabilir.

SOLUMAK CİDDİ DERECEDE ZARARLI

Daha önce yapılan araştırmalar yakında içilen sigaranın dumanının solunmasının bile ölümcül olduğunu ortaya koydu. Sigara içildiğinde dumanın büyük bir kısmı ciğere değil, çevredeki havaya gidiyor. Bunu da düzenli olarak soluyan kişilerde kalp başta olmak üzere çeşitli hastalıklara yakalanma olasılığının yüksek olduğu ortaya çıktı.