DünyaEkonomi

Fed Başkanı’nın Açıklamaları Öncesi Altın Baskılandı, Emtia Piyasasında Yükselişler Frenlendi!

Küresel piyasalarda ons altın fiyatı, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın Jack Hole sempozyumunda yapacağı konuşmanın öncesinde düşüşe geçti. Piyasalarda dün tepki alımları ve Çin’den gelen destek paketi açıklamalarıyla ons altın fiyatı 1.767 dolar seviyesine kadar çıkmış ve günü de 1.758 dolar seviyesinde tamamlamıştı. Daha sonra haftanın son işlem gününde 1.748 dolar seviyesine kadar gerileyen ons altın fiyatındaki düşüşte, Fed Başkanı Powell’ın yapacağı konuşmanın oluşturduğu baskı etkili oldu.

4 hafta boyunca gelen yükselişin ardından haftayı yine yükselişle kapatması beklenen altın, Cuma günü gün içinde gelen %0,70’lik değer kaybıyla haftalık bazda elde ettiği kazançları da silmiş oldu. Böylece ons altın, hafta açılışındaki seviyesine döndü. İşte detaylar…

ONS ALTIN BASKILANDI

Ons altın fiyatı 4 haftadır haftalık baza yükselişle kapanış yapıyordu ancak bu yükselişlerin ardından ons altın Cuma günü gelen %0,70’lik değer kaybı ile haftalık bazda elde ettiği kazançları sildi. Ons altının haftayı ve 3 gün üst üste gelen yükselişlerle günü yükselişle kapatması bekleniyordu. Ancak Jackson Hole sempozyumunda konuşma yapacak olan Jerome Powell’ın açıklamaları öncesi ons altında oluşan baskı, fiyatlara yansıdı. Ons altında haftalık açılış seviyesinin altında bir kapanış olursa altın kaybını ikinci haftaya taşımış olacak.

EMTİA YÜKSELİŞLERİ FRENLENDİ

Fed yetkililerinin, Fed’in Eylül ayı FOMC toplantısında 75 baz puanlık faiz artışı olasılığını güçlendiren açıklamalarda bulunmaları, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) da yeniden Eylül’de 100 baz puanlık faiz artışına gidebileceği beklentilerini yükseltmesi, bu hafta emtia grubundaki yükselişleri frenledi. Gelen dalgalanmalarda Cuma günü %1 ile en yüksek değer kaybını yaşayan paladyum olurken, platin ve gümüş de gün içinde değer kayıplarıyla karşılaştı. Öte yandan gün içinde %3 primle en fazla yükselen de alüminyum oldu.