Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Fed Başkanı Konuştu, Piyasa Çalkalandı! “Enflasyonla Mücadele Acı Verecek”

Yurtiçi piyasalarda dolar kurundaki yükseliş, piyasa genelinde etkilerini göstermeye devam ederken küresel piyasalarda gözler bir süredir ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı açıklamalardaydı. Powell, Jackson Hole Sempozyumu’nda açıklamalarda bulundu ve piyasada hareketlilikler başladı. Powell’ın toplantı sonrasında enflasyon ve Fed’in para politikası konularında yapacağı açıklamalar bekleniyordu ve Powell, beklenen konularda açıklamalarını yaptı.

Fed’in Eylül ayındaki faiz kararına ilişkin de konuşan Powell, enflasyonla mücadelenin “acı vereceği” şeklinde değerlendirmede bulundu. Fiyat istikrarının önemini vurgulayan Jerome Powell, Fed’in odak noktasının enflasyonu yeniden %2 hedefine getirmek olduğunu da söyledi. Powell açıklamasında “Fiyat istikrarı olmadan ekonomi kimsenin işine yaramaz” sözlerini dile getirdi. İşte detaylar…

FED BAŞKANI BEKLENEN AÇIKLAMALARI YAPTI

Fed Başkanı Powell, Jackson Hole Sempozyumu’nda yaptığı açıklamada Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) odak noktasında enflasyonu yeniden %2 hedefine getirmek olduğunu ifade etti. Fiyat istikrarının önemine vurgu yapan Powell, istikrar olmadan ekonominin kimsenin işine yaramayacağını ifade etti.

Powell açıklamasında “Fiyat istikrarını yeniden sağlamak biraz zaman alacak ve talep ile arzı daha iyi bir dengeye getirmek için araçlarımızı güçlü bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Enflasyonu düşürmek muhtemelen trendin altında bir büyüme dönemi gerektirecektir. Ayrıca büyük olasılıkla işgücü piyasası koşullarında bir miktar yumuşama olacaktır” dedi.

“ENFLASYONLA MÜCADELE ACI VERECEK”

ABD ekonomisinin yavaşladığına işaret eden Powell, son ekonomik verilerden karışık sinyaller gelmiş olmasına rağmen ekonominin güçlü bir ivme göstermeye devam ettiğini de dile getirdi. Enflasyonun %2’nin çok üzerinde seyrettiğine dikkat çeken Powell, yüksek enflasyonun ekonomide yayılmaya devam ettiğini söyledi ve “Eylül toplantısındaki kararımız, gelen verilerin toplamına ve gelişen görünümüne bağlı olacaktır” dedi. Powell’ın açıklamasında dile getirdiği “Enflasyonla mücadele acı verecek” vurgusu da konuşmasının en dikkat çekici bölümü oldu.