Ekonomi

Hafta Sonu Denge Bulan Gram Altın, Haftaya Sert Düşüşle Başladı! Gram Altın Tekrar Yükselir Mi?

Geçtiğimiz hafta küresel ekonomi piyasalarında ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın, Jackson Hole Sempozyumu’nda yapmış olduğu açıklamalar etkisini gösterdi. Powell söz konusu açıklamalarında Fed’in enflasyonla mücadeleye devam edeceğini ve enflasyonu düşürmenin acı verici olabileceğini ifade etti. Öte yandan Powell, Fed’in faiz artırımlarına ve parasal sıkılaştırma adımlarına da devam edeceğini belirtirken, söz konusu açıklamalar finans piyasalarında etkili oldu.

Powell’ın açıklamalarıyla birlikte hareketlenen ons altın fiyatı, hafta sonunu dengede geçirdi ve bu süreçte yurtiçinde gram altın fiyatı da dengeli hareket etti. Hafta sonunda hafif hareketler ortaya koyan altın, yeni haftaya bu kez düşüşle başladı. Geçtiğimiz hafta 1.040 TL sınırına kadar yükselen gram altın, yeni haftada 1.000 lira sınırına dayandı. İşte detaylar…

POWELL KONUŞTU, ONS ALTIN ÇAKILDI

Son dönemlerde altın piyasasında görülen fiyat düşüşleri yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Yatırımcılar ve vatandaşlar, altın fiyatlarında düşüşlerin devam edip etmeyeceğini merak ediyor. Cuma günü açıklamalarda bulunan Powell’ın konuşmasından sonra ons altın sert düşüş yaşamış ve 1.738 dolar bandı ile haftayı tamamlamıştı. Analistler 1.730 dolar bandının da altına gerileyen ons altın için sıradaki desteğin 1.712 dolar olduğunu ve yukarıda ilk direncin de 1.748 dolar olduğunu ifade ediyor.

GRAM ALTIN FİYATINDA SON DURUM

Ons altının, Powell’ın açıklamalarından sonra yaşadığı sert düşüşe paralel olarak yeni haftaya düşüşlerle başlayan gram altın da geçtiğimiz hafta gördüğü 1.034 TL seviyesinden uzaklaştı ve Pazartesi günü 1.006 TL seviyesine geriledi. Uzmanlar, gram altın düşüşünde ons altındaki baskılanma ve dolar kurundaki hareketliliğin etkili olduğunu ifade ediyor. Altın piyasalarına ilişkin gelen tahminlerde birçok uzman ve analistin, Eylül ayı itibariyle altında yükseliş öngördüğü görülüyor. Yazım sırasında gram altın 1.006 TL seviyesinde el değiştiriyor.