Ekonomi

Dolar Yeni Haftaya Güçlenerek Girdi, Türk Lirası Dolar Karşısında Değer Kaybetti!

Küresel finans piyasalarında gözler uzun süredir Jackson Hole Sempozyumu’nda açıklamalarda bulunacak olan ABD Merkez Başkanı (Fed) Jerome Powell’ın vereceği mesajlardaydı. Powell yaptığı açıklamalarda bir kez daha parasal sıkılaştırma sinyalleri verdi ve Fed’in enflasyonla mücadeleye devam edeceğini söyledi. Powell, ABD’de enflasyonu yeniden %2 hedefine getirmek için çalışmalara devam edeceklerini belirtirken, enflasyonla mücadelenin acı verebileceğini de sözlerine ekledi.

Eylül’de Fed’in bir kez daha faiz artıracağı sinyallerini de veren Powell’ın, yüksek faiz oranlarının uzun süre devam edebileceğine ilişkin mesaj vermesiyle birlikte ABD doları önde gelen para birimleri karşısında 20 yıllık zirvesine tırmandı. Diğer yandan yurtiçi piyasalarda ise dolar/TL kuru 18,17 seviyesinde, Euro/TL kuru da 18,02 seviyesinde denge buldu. İşte detaylar…

DOLAR GÜÇ KAZANIYOR

Fed’in Eylül’de faizi 75 baz puan artıracağına dair oluşan beklenti ile birlikte küresel piyasalarda negatif bir tablo ortaya çıktı. Yeni hafta açılışında Asya piyasalarında ve ABD vadeli piyasada satış yönlü pozisyonlar ağırlıklı olarak öne çıkıyor. Dolar güç kazanmaya devam ederken, ABD 10 yıllık faizi de yüzde 3,11’in üzerinde seyrediyor.

UZMANLAR PİYASAYI DEĞERLENDİRDİ

ABD dolarının, önde gelen para birimleri karşısındaki seviyesini gösteren dolar endeksi, Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarından sonra 20 yılın zirvesine tırmandı. Dolar endeksi yeni hafta açılışında, Pazartesi sabahında 109,44 ile 20 yıllık zirvesini test etti. CBA ekonomistleri, konuya ilişkin piyasa değerlendirmelerinde şu ifadeleri kullandı:

“Powell bazı piyasa katılımcılarının beklediği gibi güvercin bir tutum içinde olmadıklarını açıkça gösterdi. Dolar endeksinin bu hafta 110 seviyesine doğru gitmesini bekliyoruz. Piyasa katılımcıları büyük merkez bankalarının daha agresif şekilde faiz artırmaya devam edeceklerini ele alarak fiyatlamayı sürdürecekler.”

EURO, DOLAR KARŞISINDA DEĞERSİZLEŞTİ

Geçtiğimiz hafta 2002’den bu yana görülen en düşük seviye olan 0,9901 seviyesine geriledikten sonra haftayı %0,7 azalışla 0,9964’te tamamlayan Euro/dolar kuru, hafta açılışında 0,9915 seviyelerinde dengelendi.