GenelSağlık

Her kahvaltıda tüketiliyor ama kimse bu etkisini bilmiyor: Günde iki defa tüketilirse ölüm riskini azaltıyor!

Bazı gıda ürünlerinin sağlık için yararlı olduğu biliniyor. Ancak Türk kahvaltılarının vazgeçilmez eşlikçisi çayın da sağlık için yararlı bir etkisi olduğu ortaya çıkarıldı. Bilim insanları yaptıkları araştırmalar sonucu günde en az 2 bardak çay tüketenlerin ölüm riskinin içmeyenlere oranla daha az olduğunu bildirdi.

ABD’nin Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden (NIH) bilim insanları, 2006-2010 tarihleri arasında, İngiltere’nin ‘Biobank’ veri bankasını kullanarak 40 – 69 yaş aralığındaki 498 bin 43 kişiye anket yoluyla ‘çay içme alışkanlıklarını’ sordu. Verilen cevaplar ise 2022 yılına kadar izlendi.

YÜZDE 13’E KADAR DAHA AZ ÖLÜM RİSKİ VAR

Çalışmadan elde edilen sonuçlar dün açıklandı. Açıklanan sonuçlara göre günde en az iki defa çay içenler yüzde 9 – 13 daha düşük ölüm riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Çalışmanın sonucu ise şöyle aktarıldı:

“Kafein metabolizmasındaki genetik çeşitlilikten bağımsız olarak, günde 2 veya daha fazla çay içenler arasında; daha yüksek çay alımıyla daha düşük ölüm riski ilişkilendirildi. Bu bulgular, daha yüksek alım seviyelerinde bile çayın sağlıklı bir diyetin parçası olabileceğini düşündürmektedir.”

SİYAH ÇAYIN FAYDALARI

Siyah çayın birçok açıdan sağlık için yararlı olduğu bilinmekte. İşte siyah çayın faydaları:

Çay kalp sağlığı için faydalı olabilir.
Bağırsak sağlığını iyileştirebilir.
İnme riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Kan şekeri seviyesini düşürebilir.
Çayda bulunan bileşenler kanser hücreleri üzerinde etkili olabilir.
Odaklanmayı arttırabilir.