Bilim, Teknoloji

Türk Mühendislerin Ürettiği Yerli ve Milli Drone Motoru Prototipi İlk Testte Yüzde 86 Verimliliğe Ulaştı!

Türkiye’de teknoloji alanında önemli adımlar atılıyor. Bir grup üniversite mezunu gencin kurduğu “HEKZATECH Girişim Grubu” tarafından üretilen yerli drone motoru prototipi, ilk testinde %86 oranda verimlilik elde etti. Atatürk Üniversitesi mezunu 6 mühendis genç, kurmuş oldukları girişim grubu ile yerli fırçasız motor üretmeyi başardı.

İlk kez Samsun Çarşamba Havalimanı’nda devam eden Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST KARADENİZ’de görücüye çıkan yeni motor vatandaşların ve özellikle de teknoloji meraklılarının yoğun ilgisini çekti. 6 mühendis gencin ürettiği fırçasız yerli motorun ilerleyen dönemlerde geliştirilmesi bekleniyor. İşte detaylar…

YERLİ FIRÇASIZ DRONE MOTORU ÜRETİLDİ

2 günde 205 bin kişinin katıldığı ve yoğun ilgi gören TEKNOFEST KARADENİZ, önemli teknoloji adımlarına ev sahipliği yapıyor. Atatürk Üniversitesi mezunu 6 mühendis, kurdukları HEKZATECH Girişim Grubu ile yerli fırçasız motor üretti. Samsun Çarşamba Havalimanı’nda devam eden Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST KARADENİZ’de görücüye çıkan motor, vatandaşları heyecanlandırdı. Girişim grubu bünyesinde yer alan mühendislerden Emre Uğurlu, yaptığı açıklamada fırçasız motor üretimlerinin devam ettiğini dile getirdi.

“DÜNYADA ÖNCÜ OLMAK ÜZERE BAŞLATTIK”

Üretmiş oldukları fırçasız motorun Türkiye’de daha önce üretilmediğini belirten Emre Uğurlu, “Bu fırçasız motorların Asya ve Amerika kıtasında üretimi yapılıyor. Başta TEKNOFEST takımları olmak üzere birçok sektörde kullanılıyor. Biz bu sektörde başta Türkiye’de olmak üzere dünyada öncü olmak üzere bu girişimi başlattık ve ilk prototiplerimizi ürettik” sözlerini dile getirdi.

“TÜRKİYE’DE BU ALANDA RAKİBİMİZ YOK”

Mühendis Emre Uğurlu açıklamasında, söz konusu drone motorunun yüzde yüz yerli ve milli olduğunu söyledi ve ilk prototipte %86 oranda verime ulaşarak bu alanda bir başarı yakaladıklarını dile getirdi. Üretim aşamasının 1,5 ay sürdüğünü belirten Uğurlu, Ar-Ge tasarım ve analiz çalışmalarıyla birlikte bu sürecin 3 ayı bulduğunu söyledi. Uğurlu “Türkiye’de bu alanda bir rakibimiz bulunmamakta” dedi.