GenelSağlık

Okulların açılması için geri sayım başlarken flaş uyarı geldi: Veliler dikkat! Çocuklarınızı olumsuz etkileyebilir…

2022-2023 Eğitim Öğretim yılı için geri sayım başladı. 12 Eylül’de başlayacak yeni dönem öncesi ise velilere flaş uyarı geldi. Çocukları ileriki yaşlarında olumsuz etkileyebilecek bu duruma karşı tüm velilerin dikkatli olması gerekiyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Köroğlu, okul çağındaki çocuklar için velilere önemli açıklamalar yaptı. Buna göre yanlış çanta seçiminden çanta ağırlığına kadar birçok detay çocukları kötü etkileyebiliyor.

ÇANTA SEÇİMİNE DİKKAT

“Yanlış çanta seçimi ve kullanımı çocuklarımızın kas-iskelet ve omurga sağlığını çok olumsuz etkileyebilir, birtakım duruş bozukluklarına yol açabilir. Bu nedenle içine doldurulan malzemeler de göz önüne alındığında, bir sırt çantasının çocuğun ağırlığının yüzde 10’uyla, yüzde 15’ini geçmemesi gerekir. Özellikle kreş, anaokulu ve ilkokulda yüzde 10, daha ileri yaş gruplarında ise yüzde 15’ini geçmeyecek şekilde bir ağırlık planlaması önemli.” diyen uzman isim, eşyaların çantaya eşit dağıtılması gerektiğini de söyledi:

“Okul çantalarına gerekli, gereksiz birçok malzeme doldurulmamalı. Mümkünse götürülecek malzemelerin bir kısmı okulda bırakılacak şekilde planlama yapılabilir. Malzemeler çantaya eşit olarak dağıtılmalı. Ağır olduğu düşünülenler, bele yakın olacak şekilde yerleştirilirse daha iyi bir ağırlık aktarımı sağlanabilir. Yani arada çocuklarımızın çantasını kontrol etmeliyiz.”

UZUN SÜRE HAREKETSİZ KALMASINLAR

“Tablet, bilgisayar başında çok fazla yanlış postürde çalışmak, uzun süre hareketsiz kalmak kas iskelet sistemi problemlerine, kronik kas iskelet sistemi ağrılarına, omurga eğriliklerine yol açmakta. Özellikle büyümenin çok hızlı olduğu ilköğretim yaşı çocuklarında, doğru duruşla çalışma, oturma, hareket etme, olabildiğince egzersize teşvik etme konusunda anne babaların dikkatli olması çok önemli.”