Genel

Altın fiyatları yükseldi, sahtecilikler arttı! Uzmanlar sahte altının nasıl anlaşılacağını tek tek anlattı!

Altın piyasaları, son dönemlerde küresel piyasalarda yaşanan gelişmelere bağlı olarak dalgalanmalarla karşılaştı. Özellikle de ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 2022 boyunca şahin duruş sergileyerek faiz artırımlarına gitmesi ve 40 yılın zirvesine tırmanan enflasyonla mücadele kapsamında agresif kararlar alması, altın piyasasında da etkisini gösterdi. Altın piyasası, son olarak geçtiğimiz hafta genelinde ABD tarım dışı istihdam verileri açıklanmadan önce oluşan beklenti ve endişelerle birlikte baskılanmıştı ve bu süreçte ons altın da kritik seviyelere gerilemişti.

Ancak ardından toparlanan altın, yurtiçinde gram altın fiyatında da kendisini gösterdi. Altın fiyatlarında yüksek seviyeler görülmeye başladıkça, altında sahtecilik de artmaya başladı. Uzmanlar, sahte altını bir bakışta gerçekten ayırmanın çok zor olduğunu belirtiyor. Uzmanlardan, vatandaşlara sahte altın uyarıları ve detaylar…

ALTININ SAHTESİ NASIL ANLAŞILIR?

Altın fiyatlarında son dönemlerde görülen hızlı artışlarla birlikte altında sahtecilik girişimleri de arttı. İzmir Yeni Foça’da kuyumcu esnafı olan İbrahim Betus, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu ve altın alacak olan vatandaşları uyardı. Betus, vatandaşların altın alırken nelere dikkat etmeleri gerektiğini dile getirirken, sahte altının nasıl anlaşılacağına dair sorulara da açıklık getirdi.

Betus konuya ilişkin açıklamasında “Toplumumuzun merak ettiği konulardan biri de gerçek altın ile sahte altın nasıl anlaşılır? Vatandaşlar altın alırken bazı önemli noktalara dikkat etmelidir. Altının içinde ayarı, patenti ve TSE Belgesi olmalıdır. Güvendiğiniz kuyumculardan alışveriş yapmaya ve fatura talep etmeye dikkat edilmeli” dedi.

SAHTE ALTIN NASIL TEST EDİLİR?

Kuyumcu esnafı İbrahim Bey, kuyumcuların tecrübeli olmalarının yanı sıra bazı altın testi yöntemlerini uyguladıklarını da ifade etti. Betus “Mıknatıs yöntemi, mihenk taşına sürtme yöntemi ve ayar suyu testi ile altın kesme testleri kuyumcular tarafından sıklıkla kullanılmaktadır” ifadelerini dile getirdi. Betus, mıknatısın altını çekmeyeceğini, içerisinde başka materyaller varsa mıknatısın altını çekebileceğini söyledi.