Bilim, Teknoloji

Artık Google Haritalar motor tipine göre rota oluşturacak! Elektrikli motora başka rota, benzinli ve dizel motora başka rota!

Dünya genelinde elektrikli otomobillere geçiş süreci hızlandı. Artık dev otomobil markaları, amiral gemilerinde elektrikli motorlarını duyurmanın yanı sıra, geliştirilen motorları ile modellerini duyurmaya başladı. Elektrikli otomobiller yaygınlaşırken, teknolojinin birçok dalında da bu dönüşüme uyum süreci hızlandı. Bu kapsamda bir geliştirme adımı da Google’dan geldi.

Google, Google Haritalar’ın çevre dostu yönlendirme özelliğini Avrupa’ya genişletti ve yaklaşık 40 ülkede daha bu özellik kullanıma açıldı. İlk kez ABD merkezli kullanıcılara geçtiğimiz yıl sunulan bu özellik, sürücülerin aracın hangi tür yakıtla çalıştığını seçmelerine izin veriyor ve böylece sürücülere, Google Haritalar’da en hızlı rota yerine, daha fazla yakıt tasarrufu sağlayacak rotalar gösteriliyor. İşte detaylar…

AVRUPA’DA 40 ÜLKEYE DAHA GENİŞLETİLDİ

Geçtiğimi yıl ABD ve Kanada merkezli kullanıcılara Google Haritalar’ın çevre dostu özelliği sunulmuştu. Sürücüler, en hızlı rota yerine, yakıt türüne göre en fazla yakıt tasarrufu sağlayabilecekleri yolları tercih etmeye başlamıştı. Google, bu özelliğini şimdi de Avrupa’da 40 ülkeye daha genişlettiğini açıkladı. Eklenen özellikle birlikte, sürücüler artık yakıt türüne göre seçim yapabilecek. Buna göre ilk etapta yer alan ülkeler arasında Fransa, İspanya, Birleşik Krallık, İrlanda ve Polonya gibi ülkeler yer alıyor.

MOTOR TİPİ SEÇİLEBİLECEK

Genişletmenin dahil olduğu ülkelerdeki kullanıcılar en iyi rotayı ve en doğru yakıt ya da enerji verimliliği tahminlerine ulaşmak için motor tiplerini seçebilecek. Burada sürücüler elektrikli, benzinli, dizel ya da hibrit motor seçeneklerini seçebilecek. Böylece araç sahipleri, seçtikleri motor tipine göre en uygun yakıt tasarrufu sağlayan rotaya ulaşabilecek.

Google, yaptığı açıklamada söz konusu özelliğin, ABD Enerji Bakanlığı Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı (NREL) görüşleri ve Avrupa Çevre Ajansı’nın sunduğu veriler ışığında hayata geçirildiğini açıkladı.