Gündem

Petrol fiyatında sert düşüş! Yeni haftada Brent petrol geriledi, kritik seviyeyi test etti!

Küresel piyasalarda petrol fiyatlarında hareketli dönemler yaşanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Brent petrol varil fiyatı, 90 dolar seviyesinin altına gerileyerek 88 dolar seviyesini test etmişti. Petrol fiyatlarında yaşanan bu düşüşte, Çin’de ortaya çıkan kapanmalar ve merkez bankalarının faiz artırımları etkili olmuştu.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz artırım kararlarının devam edeceği sinyalleri ile birlikte Çin’de Covid-19 kısıtlamalarının yeniden gündeme gelmesi, petrolde talep sorunlarının da devam edeceği beklentilerini güçlendirdi. Talep sorunlarının devam edeceği beklentileriyle birlikte petrol fiyatlarında da gerileme devam etti.  Brent petrol varil fiyatında %1,4 düşüş kaydedildi. İşte detaylar…

PETROL FİYATI HAFTAYA DÜŞÜŞLE BAŞLADI

Küresel talebin zayıfladığına ilişkin iddiaların ve spekülasyonların artmasına Rus ham petrolünün fiyatını sınırla çalışmalarının da dahil olmasıyla birlikte petrol fiyatları yeni haftaya düşüşle başladı. Brent petrolün en yakın vadeli varil fiyatında %1,4 oranda düşüş kaydedilirken fiyat 91,5 dolar seviyesine geriledi. Öte yandan ABD hafif ham petrolü de Cuma günü gelen %3,9’lük yükseliş sonrasında yeni haftaya %1,5 oranda düşüşle başladı ve 85,45 dolara geriledi.

RUS PETROLÜNE KISITLAMA MI GELİYOR?

ABD Hazinesi, geçtiğimiz haftanın seans kapanışında Rus petrolü için önerilen üst sınıra dair özel sektörün uyması gereken çeşitli düzenlemeler ve yönergeler açıkladı. ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Walley Adeyemo, Moskova’nın da bu uygulamaya katılmasından başka seçeneğinin olmadığını ifade etti.

Diğer yandan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise kış döneminde AB ülkelerinin Rus petrol alımlarını azaltması ile birlikte ABD’deki tüketiciler için petrol fiyatında artış yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu ve fiyat kontrolü için Rus petrolü ithalatında tavan fiyat düzenlemesinin değerlendirildiğini söyledi. Yellen “Bu bir risk, biz bu riske yönelik harekete geçmek için tavan fiyat uygulaması üzerinde çalışıyoruz” dedi.