Gündem

Otomobil almayı düşünenler için “fırsat” dönemi! Maliyet artışından kaynaklı zamlar yolda!

Otomobil fiyatlarında son dönemlerde görülen yüksek oranlı artışların ardından sıfır km araç sahibi olmak çok zorlu bir hal alırken, ikinci el otomobil piyasasında da fiyatlar hızlı ve yüksek oranlı şekilde artış gösterdi. İkinci el otomobil fiyatlarının sıfır km araç fiyatlarına yaklaşmasıyla birlikte Ticaret Bakanlığı devreye girdi ve 6 bin kilometre ve 6 ay koşulu getirildi. Bakanlık tarafından uygulamaya alınan düzenleme 15 Eylül tarihinden itibaren başlayacak ve gözler bu süreçte ikinci el otomobil fiyatlarına çevrildi.

Vatandaşlar fiyatlarda düşüşlerin olup olmayacağını araştırırken, sektör temsilcilerinden kritik bir açıklama daha geldi. Gelen açıklamalarda çip krizi ön plana çıkarken, küresel piyasalardaki sorunların artış gösterdiği belirtildi ve bu sorunların, sıfır km araçlara zam olarak yansıyabileceği belirtildi.

“SIFIR ARAÇ ALMAK İSTEYENLER İÇİN FIRSAT”

Türkiye’de otomotiv üretimi Ağustos ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre %13,3 oranda düşüşle 100 bin sınırının altında kaldı. Ocak – Ağustos arasındaki dönemde toplam otomotiv üretimi yıllık %2,3 artış ile 833 bin 146’ya yükseldi. 2022 yılı Ocak – Ağustos döneminde otomobil ve hafif araç pazarında %8,5 azalma yaşandı.

Cumhuriyet’e açıklamalarda bulunan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, sıfır km araç fiyatlarına üretim maliyeti artışlarının yansıyacağını belirtti ve araç almayı düşünenlerin satın almak için daha fazla beklememesi gerektiğini vurguladı. Yalçın, Eylül – Ekim döneminde markadan markaya göre değişiyor olsa da tedarikte yüzde 10’luk pozitif gelişme gözlemlediklerini ifade etti.

“SORUNLAR DEVAM EDİYOR, FİYATLARIN YÜKSELMESİNİ BEKLİYORUZ”

Araç bulunurluğunun kısmet artmasının tüketiciler tarafından fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Yalçın “Yeni bir araç düşünenlere kararlarını ertelemeden mevcut fiyat seviyelerinden hızla gerçekleştirmelerini öneriyoruz” dedi. Çip krizinin devam ettiğini ifade eden Yalçın, lojistik ve hammadde krizlerinin de maliyetleri artıracağını belirterek, bu sorunlarda yakın zamanda bir iyileşme beklemediklerini, sıfır km araçlarda fiyatların daha da yükselmesini beklediklerini söyledi.