• Haberler
  • Ekonomi
  • 3 yıllık ekonomik programda "kıdem tazminatı yok mu?" Yeni ekonomik programda belirsizlik

3 yıllık ekonomik programda "kıdem tazminatı yok mu?" Yeni ekonomik programda belirsizlik

Önceki gün açıklanan ve 2020-2022 dönemini kapsayan 3 yıllık ekonomik programında, kıdem tazminatına yer verilmedi.Kıdem tazminatı, açıklanan 3 yıllık ekonomik programda yer almadı.

Önceki gün açıklanan ve 2020-2022 dönemini kapsayan 3 yıllık ekonomik programında, kıdem tazminatına yer verilmedi.Kıdem tazminatı, açıklanan 3 yıllık ekonomik programda yer almadı. Sendikaların yorumu 'rafa kalktı' şeklinde; tamamlaycı emeklilik düzenlemesiyle kıdem tazminatının dolaylı olarak programda yer aldığı yorumları da var. Kıdem tazminatı programdan çıkarılırken, tamamlayıcı emeklilik için reform taahhüdünün programda yer alması dikkat çekti. Programa göre, bunun için de sosyal tarafların mutabakatı aranacak.

Hürriyet gazetesinden Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, sendikalar bu durumu kıdem tazminatı düzenlemesinin rafa kalkması olarak yorumlarken, tamamlayıcı emeklilik düzenlemesinin kıdem tazminatını da içereceği bu nedenle kıdem tazminatının programda dolaylı olarak yer aldığı yorumları da yapılıyor.

Geçtiğimiz yıl açıklanan 2019-2021 dönemini kapsayan yeni ekonomik programda, kıdem tazminatıyla ilgili çalışma yapılacağı açık bir şekilde yer almıştı. Programda “Sosyal tarafların mutabakatıyla kıdem tazminatı reformu gerçekleştirilecektir” denilmişti. Ancak geçen bir yıl içinde işçi ve işverenler bu konuda ortak bir mutabakata varamadı.

Haber

Türk-İş de dönem dönem yaptığı açıklamalarla “Kıdem tazminatı mevcut haliyle devam etmelidir. Şimdi çalışmakta olan işçi, kıdem tazminatında hangi haklara sahipse, ileride çalışacak işçi de aynı haklara sahip olmalıdır" görüşünde olduğunu dile getirdi.

Kıdem Tazminatı nedir?

Kıdem tazminatını aynı işyerinde en az 1 yılı doldurmuş olan çalışanlar alabiliyor. 1 yılı doldurmamış çalışanlar, ayrıldıklarında tazminat alamıyor. Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli sebeplerle iş yerinden ayrılırken işveren tarafından iş kanunu gereğince vermiş olduğu bir tazminat. Kıdem aynı zamanda işçinin güvencesi niteliğinde. Kendi isteğiyle işten ayrılan işçinin de bazı şartlarda kıdem tazminatı alma hakları bulunuyor. Bunların da başında emeklilik hakkıyla istifalar geliyor.

Peki kıdem tazminatı alma şartları nedir?

Kıdem tazminatının ödenmesi için gereken koşullar nelerdir?

1475 sayılı Kanunun 14 üncü maddesine göre çalışanlara belirli şartlarla kıdem tazminatı ödenmektedir. Buna göre;

Aynı işverene bağlı çalışma süresinin en az 1 yıl olması ve iş sözleşmesinin;

1- İşveren tarafından iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık nedenleri dışındaki nedenlerle,

2- İşçi tarafından sağlık, iyi niyet ve ahlak kuralarına aykırılık veya işyerinde işin durması benzeri nedenlerle,

3- Askerlik görevi nedeni ile,

4- Emeklilik hakkının elde edilmesi veya bu kapsamda gereken sigortalılık süresi ve prim gününün doldurulması nedeni ile,

5- Kadın işçinin evlenmesi nedeni ile, 6- İşçinin ölümü nedeni ile feshi halinde çalışma süresinin gerektirdiği kıdem tazminatı ödenmektedir.

Kıdem tazminatı hakkı nasıl hesaplanır?

Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan sürelerde oranlanarak hesaplamaya dahil edilecektir. Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanısıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatlerin (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşulu, ikramiye ödemeleri v.b.) brüt tutarları dikkate alınmaktadır. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır.

.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme