Ekonomi

ABD enflasyon verileri açıklandı! Enflasyon beklentilerden farklı geldi, altın ve dolar fiyatında dalgalanma görüldü!

Uzun süredir küresel finans piyasalarının merakla beklediği ABD, Ağustos ayı enflasyon verileri sonunda açıklandı. 13 Eylül Salı günü TSİ 15.30 itibariyle açıklanan veriler öncesinde küresel piyasalarda belirsiz bir hava vardı. Zira ABD Temmuz ayı enflasyon verileri, beklentilerin altında kalmıştı ancak ABD Merkez Bankası (Fed), buna rağmen faiz artırımlarına güçlü şekilde devam edileceğinin sinyallerini vermişti. Enflasyonda, Ağustos ayında da gerileme beklenirken, ABD’den kritik veriler sonunda açıklandı.

ABD’de Ağustos ayı yıllık enflasyon beklentisi %8,1 seviyesindeydi ve bir önceki yıllık enflasyon da %8,5 olarak kaydedilmişti. Ağustos ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte gözler Fed’in Eylül ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında alacağı faiz kararına çevrildi. İşte detaylar…

ABD AĞUSTOS AYI ENFLASYON VERİLERİ AÇIKLANDI

Küresel piyasalarda gözler bir süredir ABD’de açıklanacak olan Ağustos ayı enflasyon verilerindeydi. Açıklama gelmeden önce beklentiler, Ağustos’ta yıllık enflasyonun %8,1 gelmesi yönündeydi ve bir önceki ayda yıllık enflasyon, %8,5 olarak beklentilerin altında gelmişti. Açıklanan verilerle birlikte enflasyon verileri beklentileri aştı ve %8,5’ten %8,3’e geriledi. ABD’de enflasyonun beklentilerin üzerinde kalmasıyla birlikte yurtiçinde gözler dolar/TL kuruna ve gram altın fiyatlarına çevrildi.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ AŞTI

Ağustos ayında ABD’de enflasyon aylık bazda %0,1 ve yıllık bazda %8,3 olarak kaydedildi. Ayrıca gıda ve enerji harici enflasyon da %6,3 olarak kaydedildi. ABD’de 41 yılın en yüksek enflasyon değerleri görülürken, Temmuz ayında petrol fiyatındaki gerilemeye bağlı olarak gelen %9,1’den %8,5’e gerileme durumunun etkisiyle Ağustos’ta da %8,1 enflasyon beklentisi oluşmuştu. Enflasyonda gerileme kaydedildi ancak beklentilerin üzerinde kalarak %8,3 oldu. Enflasyondaki gerilemede, ABD’de akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün etkili olduğu belirtiliyor.

ALTIN, DOLAR VE EURO FİYATLARI

Enflasyon verilerinin açıklamasıyla birlikte gram altın 1.000 TL’nin üzerindeki seyrini korudu ve 1.010 TL seviyesine çıktı, dolar kuru ise 18,25 TL seviyesine kadar tırmandı. Öte yandan 18,57 TL’yi gören Euro/TL kuru da 18,37 TL seviyesinde dengelendi.