Gündem

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri bu yöntemle kiracıları tahliye edemez, mahkeme kararı gerekir!

2022 yılında hızla yükselen küresel enflasyon, dünyanın hemen her yerinde insanların alım gücünü düşürdü ve fiyat artışları herkesi etkiledi. Ancak Türkiye’de enflasyon rakamlarının dünya geneline bakıldığında çok daha üst seviyelerde olması, vatandaşlarımızı daha zorlu ekonomik koşulların içinde bıraktı. Yaşanan ekonomik sorunlar her alanda ortaya çıkarken, bunun en net örneklerinden biri de artan kira fiyatlarında gözler önüne serildi.

Adalet Bakanlığı tarafından uygulamaya alınan kararla birlikte kira artış oranları Temmuz 2023’e kadar azami yüzde 25 olarak belirlendi. Ancak birçok ev sahibinin yüzde 25’ten fazla artan oranlarda kira istemesinden sonra, ev sahiplerinin kiracıları evden çıkarmak adına yeni yöntemlere başvurduğu ortaya çıktı. Sektör temsilcileri ve uzman isimler, kiracıları bu usulsüzlükler konusunda uyardı. İşte detaylar…

“ÇOCUĞUM GELECEK, EVDEN ÇIK” BİR GEREKÇE DEĞİL!

Geçtiğimiz aylarda enflasyondaki hızlı artışlar nedeniyle hızla yükselen kira artış bedellerinin önüne geçebilmek için Temmuz 2023’e kadar azami kira artış oranı %25 olarak belirlendi. Kiracıdan yüzde 25’ten fazla artışla kira isteyen ev sahiplerinin, kiracıları çıkarmak için yeni yöntemlere başvurdukları ortaya çıktı. Hukukçular ve emlakçılar, kiracıları ihtarname konusunda uyardı ve uzmanlar, mahkeme kararıyla ispat olmadığı sürece ev sahibinin kiracıya “Oğlum, kızım gelecek” diyerek gönderdiği ihtarnamenin geçersiz olduğunu belirtti.

UZMAN İSİMDEN AÇIKLAMA GELDİ

Dünya Gazetesi’nin haberine göre İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, yaptığı açıklamada ihtarnameler karşısında kiracıların neler yapabileceğini dile getirdi. Ev sahibinin gerçekten evi aile üyelerine vermesi durumunda kiracıyı tahliye etme hakkının olduğunu söyledi. Ancak açıklamaya göre ev sahiplerinin bu geçerli gerekçeyi de ispatlaması için dava açması ve mahkemenin tahliye kararı vermesi durumunda ev sahibinin kiracıyı tahliye edebileceğini belirtti. Aşa “Bunun dışındaki tahliye için haklı bir sebep olmaksızın talep edilen tahliyelerde 10 yılı tamamlamamış olmaları lazım. Dolayısıyla bu durumlarda noterden yapılan tahliyelerin de bir geçerliliği yok” dedi.