Gündem

Ocak ayında memur ve emekliye ne kadar zam yapılacak? Rakamlar açıklanmaya başladı, hesap ortada!

Temmuz ayında memur ve emekli maaşlarına, ilk 6 aylık enflasyon artışına göre zamlar uygulandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Haziran ayının enflasyon rakamlarının belli olmasıyla birlikte Temmuz’da memur ve emekli maaşlarına zamlar yansıtıldı. Bu kapsamda ilk 6 aylık enflasyon rakamları doğrultusunda SSK ve Bağ-Kur emeklilerine %42,35 oranda, memur ve memur emeklisine de %41,69 oranda zam yapıldı.

En düşük emekli maaşının ve asgari ücretin de düzenlediği Temmuz ayından sonra gözler Ocak ayında uygulanacak zamma çevrildi. Bunun için de TÜİK’in açıklayacağı ikinci 6 aylık enflasyon rakamları beklenecek. Ancak Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon tahmini ve TÜİK’in açıkladığı iki aylık enflasyon rakamları ile toplu sözleşme farkı da hesaba katıldığında, memur ve emeklilere Ocak 2023’te yansıtılacak zamma ilişkin fikirler de ortaya çıkıyor. İşte detaylar…

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞINA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

2022 yılının ikinci 6 aylık dönemine ilişkin ilk iki aylık enflasyon rakamları belli oldu. TÜİK, Temmuz ve Ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı ve önümüzdeki 4 aylık enflasyon rakamları da belli olduktan sonra memur ve emekli maaş zammı belli olacak. Orta Vadeli Plandaki hedefler ele alındığında, Ocak ayında yüzde 16 veya yüzde 17 oranında bir zam gündemde. Enflasyon farkı zammının yanı sıra, geçtiğimiz Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon artışlarına ilave bir zammın benzer şekilde Ocak ayında da yapılması bekleniyor.

YÜZDE 20 CİVARINDA BİR ARTIŞ BEKLENİYOR

Yeni Asır’dan Faruk Erdem’in haberine göre Ocak ayı ile beraber, gerçekleşecek 6 aylık enflasyon rakamı ve yıllık enflasyon da dikkate alınarak, en düşük emekli maaşının enflasyon rakamlarının üzerinde artırılması bekleniyor. Orta Vadeli Program’da yılsonu beklentisi olan %65 enflasyon oranına göre 6 aylık artışın da %20 civarında olması bekleniyor. Memur ve emekli maaş zammı için 4 aylık enflasyon rakamları beklenecek.