Ekonomi

ABD enflasyon verisi beklentileri aştı, altın fiyatı düşüşlerle tepki verdi!

Küresel finans piyasalarında gözler uzun bir süredir ABD enflasyon verilerindeydi. Geçtiğimiz ay ABD’de Temmuz ayına ilişkin yıllık enflasyon beklentisi %8,9 seviyesindeydi ve enflasyon %8,5 olarak kaydedilmişti. Petrol fiyatlarındaki gerilemeye bağlı olarak beklentilerin de altında kalan bu verilerin ardından gözler Ağustos ayı enflasyon verilerine çevrildi. ABD’de Ağustos ayı yıllık enflasyon beklentisi bu kez %8,1 seviyesindeydi ancak enflasyon %8,3 olarak geldi.

Enflasyonda gerileme kaydedildi ancak beklentilerin üzerinde kaldı. Açıklanan veriler sonrasında finans piyasalarında dalgalanmalar yaşanırken, verilerin beklentilerin üzerinde gelmesiyle birlikte altın fiyatlarında gerileme kaydedildi. Uzmanlar, altın fiyatlarında görülen düşüşlerin derinleşebileceğini ve ABD Merkez Bankası’ndan (Fed) gelecek olan parasal sıkılaştırma sinyallerinin yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı. İşte detaylar…

ENFLASYON RAKAMLARI SONRASI ALTIN FİYATINDA GERİLEME

ABD enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından altın fiyatları küresel piyasalarda dün %1’in üzerinde gerileme yaşadı. Bu gerileme sonrasında Fed’in faiz artırımlarını sürdüreceği beklentileriyle birlikte altın fiyatlarında yatay seyir gözlemlendi. Fed’in faiz artırma konusunda daha agresif adımlar atabileceği yönünde endişeler artış gösterirken, enflasyon rakamları açıklanmadan önce 1.730 dolar seviyesinde bulunan ons altın fiyatı, verilerin açıklanmasından sonra kritik seviye olan 1.700 dolar seviyesine kadar geriledi. Ons altın fiyatında görülen geri çekilme, yurtiçi piyasalarda gram altında da gerilemeye neden oldu.

UZMANLAR ALTIN FİYATLARINDA NE BEKLİYOR?

Hindistan merkezli Commetrendz’in Risk Yönetim Hizmetleri Direktörü Gnanasekar Thiagarajan yaptığı açıklamada “Beklenenden daha güçlü enflasyon, değerli metallerin ışığını söndürdü” sözlerini dile getirdi. Thiagarajan açıklamasında, Fed’in Eylül ayı FOMC toplantısında 100 baz puanlık bir faiz artırma olasılığının yaklaşık %40’a ulaştığını ifade etti ve “Altın fiyatları önümüzdeki seanslarda uzun vadeli olarak 1.670 dolar – 1.675 dolar seviyelerini test etme eğiliminde” dedi.