Ekonomi

Tarihi zirvesine yaklaşan dolar kuru Fed’in faiz kararını bekliyor…

Küresel finans piyasalarında ABD enflasyon verilerinin etkileri görülüyor. Bilindiği üzere ABD Ağustos ayı enflasyon beklentisi %8,1 seviyesindeydi ancak enflasyon yıllık bazda %8,3 olarak gerçekleşti. Her ne kadar yıllık enflasyon Temmuz – Ağustos döneminde %8,5’ten gerilemiş olsa da enflasyonun beklentileri aşması, piyasalarda dalgalanmalara neden oldu. ABD’de enflasyonun beklenenden yüksek gelmesiyle birlikte negatif seyre geçen küresel piyasalarda ons altın düşüşle tepki verdi.

Rakamlar açıklanmadan önce 1.730 dolar seviyelerinde dengelenen ons altın, rakamların açıklanmasıyla birlikte 1.700 dolar seviyesine kadar geriledi. Gelen enflasyon rakamlarının ardından ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Eylül ayında sert faiz artışına gitmesi bekleniyor ve beklentiler ışığında İstanbul serbest piyasasında dolar yükselişe devam ediyor. Dolar kurunda son durum ne? İşte detaylar…

FED’DEN SERT FAİZ ARTIŞI BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

Döviz piyasaları bir süredir ABD’de açıklanacak olan enflasyon verilerine odaklanmıştı. ABD Ağustos ayı enflasyon verileri 13 Eylül Salı günü açıklandı ve ABD enflasyonu Ağustos’ta, beklenenden daha az yavaşladı. Enflasyon verilerinin, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararlarında etkili olacağı düşünülüyor ve Fed’in, beklentileri aşan enflasyon karşısında Eylül ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında sert faiz artış kararı alacağı tahmin ediliyor. Piyasalarda Fed’in faiz kararına ilişkin beklentiler şekillenirken, İstanbul serbest piyasada dolar kuru 18,2570 TL seviyesinde, Euro kuru ise 18,2260 TL’den gün açılışı yaptı.

DÖVİZ KURLARINDA SON DURUM

Seans açılışı sonrasında dengesini koruyan dolar kuru dün 18,2510 TL seviyesinde, Euro kuru ise 18,3140 TL seviyesinde işlem görmüştü. Yurtiçi piyasalarda döviz kurlarında yukarı yönlü hareketlilik yaşanırken, seans kapanışına doğru hafif düşüş yaşayan dolar kuru 18,2457 TL seviyesinde dengelendi. Öte yandan İngiliz sterlini ise 21,1448 TL seviyesinde denge buldu.