Ekonomi

Brent petrol fiyatına ilişkin tahminler geldi: Kuruma göre 92 dolar, Gordon’a göre 125 dolar!

Küresel piyasalarda petrol fiyatlarında dalgalanma devam ediyor. Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaşla birlikte arz endişelerinin artmasıyla varil başına 140 dolar seviyesine kadar yükselen Brent petrol fiyatı, ilerleyen süreçlerde düşüş yaşadı ve dalgalı seyretti. Yaşanan gelişmelere bağlı olarak çift yönlü hareketlerini sürdüren ve son günlerde bir kez daha düşüş eğilimine giren Brent petrol fiyatına ilişkin ABD Enerji Bilgi İdaresi (EIA) 2022 öngörülerini paylaştı.

Petrol fiyatlarında düşüşlerin devam etmesi beklenirken, EIA da 2022 beklentilerini aşağı yönlü revize etti. Brent petrol fiyatı geçtiğimiz hafta 90 dolar seviyesinin altına sarkmış ve ardından hafif toparlanma ile yeniden bu kritik seviyenin üzerine çıkmıştı. Brent petrol varil fiyatında beklentiler ne yönde? İşte detaylar…

EIA PETROL BEKLENTİLERİNİ AÇIKLADI

ABD Enerji Bilgi İdaresi (EIA), küresel Brent ham petrol fiyatları için 2022 öngörüsünü aşağı yönlü değiştirdi. Buna göre EIA tarafından paylaşılan raporda bu yıl Brent petrolde varil başına ortalama 104 dolar ve 2023 yılında ise varil başına 96 dolar tahmini yer aldı. EIA tarafından söz konusu rapor paylaşıldığı sırada ve halihazırda Brent petrol varil fiyatı 92 dolar seviyesinde işlem görüyordu. Söz konusu raporun yanı sıra Emtia ve Para Stratejisti Wayne Gordon ise 2023 yılına ilişkin EIA’dan farklı olarak petrol fiyatlarına dair beklentilerini açıkladı.

GORDON’DAN 125 DOLARLIK TAHMİN

Wayne Gordon, Bloomberg yayınında yaptığı piyasa değerlendirmesinde mevcut petrol fiyatlarının kısmen Rusya’nın piyasaya biraz daha fazla petrol ihraç etmesinden dolayı baskılandığını öne sürdü. Çin’in petrol taleplerinin çok daha zayıf kaldığını ifade eden Gordon, bunun nedeninin ise Çin’deki toparlanmanın şu ana kadar beklentileri karşılamaması olduğunu söyledi. Gordon konuya ilişkin açıklamasında “Önümüzdeki yılın ilk yarısına geldiğimizde petrol fiyatlarının 125 dolar seviyelerine döneceğini düşünüyoruz” dedi.