Ekonomi

Altın fiyatları düşüşe geçti, dev banka altında korkutan tahminlerini paylaştı!

Küresel piyasalarda ons altın fiyatı, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonla mücadele kapsamında attığı para politikası adımları veya atacağına yönelik verdiği sinyallerle birlikte bir süredir baskılanıyordu. Geçtiğimiz günlerde yukarı yönlü hareketlenen ons altın, ABD’de enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte Fed’in daha agresif faiz artışına gideceği beklentilerinin güçlenmesinin bir sonucu olarak düşüş yaşadı.

Ons altın, veriler öncesinde seyrettiği 1.730 dolar seviyesinden, verilerin açıklanmasıyla birlikte 1.700 dolar bölgesine geriledi. Ons altın fiyatındaki gerileme yurtiçinde gram altına da etki ederken, dev Fransız bankası SocGen altın fiyatlarına ilişkin kritik bir tahminde bulundu. Banka, faiz oranlarının yüksek kalmaya devam edebileceğini belirterek, ons altında 1.550 dolar seviyesinin görülebileceğini öngördü. İşte detaylar…

ALTIN FİYATLARINDA DÜŞÜŞ

ABD enflasyon verileri Ağustos ayında, Temmuz ayına göre düşüş yaşadı ancak enflasyon rakamları beklentileri aştı. Beklentiler %8,1 seviyesindeydi, önceki ay enflasyon %8,5 seviyesindeydi ve Ağustos’ta yıllık enflasyon %8,3 olarak açıklandı. Verilerin gelmesiyle birlikte Fed’in enflasyonla mücadele kapsamında daha agresif faiz adımları atacağı beklentileriyle altın fiyatları düşüşe geçti. Açıklanan verilerin ardından Fransız bankası SocGen, altın tahminlerini paylaştı.

DEV BANKA ALTIN TAHMİNİNİ PAYLAŞTI

Societe Generale, merkez bankalarının enflasyonu önlemek için faiz artırımlarına devam etmeleri halinde altın fiyatlarının gerileyeceği öngörüsünde bulundu. Banka, ons altın fiyatının 2023’ün üçüncü çeyreğine kadar 1.550 dolar seviyesine çekilebileceğini belirtti.

Banka tarafından paylaşılan raporda “ABD faiz stratejistlerimiz Fed’in faiz artırımlarını bu yılın sonunda bitireceğini öngördü. Ancak reel faiz oranlarının en azından 2023’ün üçüncü çeyreğine kadar pozitif kalmaya devam edeceğini öngörüyorlar. ABD’de reel faizlerin pozitif kalması ve Avrupa’da faiz artırımlarının devam etmesi, yatırımcıları altından uzaklaştırabilir. Altın ETF’lerinden 200 ton çıkış bekliyoruz” ifadeleri yer aldı.