Ekonomi

Fed faiz kararını ne zaman açıklayacak, beklentiler ne yönde? Dolar endeksi ve dolar kuru yükselmeye devam edecek mi?

Finans piyasaları, Eylül ayında birçok önemli verinin açıklanmasıyla birlikte sert dalgalanmalara sahne oldu. Eylül ayında, Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika faizini tarihinde ilk kez 75 baz puan artırdı. ECB’nin, 24 yıllık tarihinde ilk kez bu miktarda faiz artırması ile birlikte gözler ABD Merkez Bankası’na (Fed) çevrildi. ECB’nin kararı öncesinde, her iki merkez bankasının da Eylül’de 75 baz puanlık faiz artışına gideceği konuşuluyordu ve ECB beklentileri karşılayarak ilk adımı attı.

Şimdi ise sırada Fed var ve Fed de kararını 21 Eylül’de, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından açıklayacak. Fed’in de 13 Eylül’e kadar 75 baz puanlık faiz artış kararı alacağı beklentileri güçlüydü ancak bu tarihten itibaren 100 baz puan beklentileri de güçlenmeye başladı. İşte detaylar…

ECB FAİZ KARARINI AÇIKLADI, SIRADA FED VAR

ECB’nin 75 baz puanlık faiz artırım kararının ardından gözler Fed’in kararına çevrildi. Fed Başkanı Jerome Powell, geçtiğimiz haftalarda Fed’in faiz kararlarında enflasyon verilerini ve tarım dışı istihdam verilerini temel aldığını söylemişti. ABD tarım dışı istihdam verileri beklentilerin üzerinde, 315 bin olarak gerçekleşti ve pozitif bir gelişme olarak kaydedildi. Ancak 13 Eylül’de açıklanan enflasyon verileri, beklentilerin üzerine çıktı. Ağustos’ta enflasyon beklentisi %8,1 idi ancak %8,3 olarak geldi. Bu da Fed’in 75 baz puan yerine daha agresif bir kararla faizi 100 baz puan artırabileceği beklentilerini güçlendirdi.

FED KARARINI 21 EYLÜL’DE AÇIKLAYACAK

Fed, Eylül ayı FOMC toplantısını 20 – 21 Eylül tarihlerinde gerçekleştirecek ve Powell’ın, 21 Eylül TSİ 21.30 itibariyle basın mensuplarının karşısına geçerek soruları yanıtlaması bekleniyor. Öte yandan enflasyon verileri sonrasında artan faiz beklentileri ile güçlenen dolar, küresel piyasalarda güçlü dengesini korumaya devam ediyor. Veriler sonrası %1’in üzerinde kazanç sağlayarak 110 puan seviyesine çıkan dolar endeksi ile birlikte yurtiçinde 18,20 TL üzerindeki bantta seyreden dolar kurunun, Fed kararı sonrası ne yapacağı merak ediliyor.