Gündem

Petrol üst üste üçüncü haftalık kaybına doğru ilerliyor! Petrol fiyatları yeniden yükselir mi?

Küresel finans piyasalarında gözler petrol fiyatlarında. Petrol fiyatları, piyasalarda resesyon endişelerinin artması, Çin’de devam eden Covid-19 kısıtlamaları, değer kazançlarını sürdüren ABD dolarının etkileri ile bir süredir düşüş eğilimindeydi. Petrol fiyatları söz konusu etkilere bağlı olarak düşüşlerini sürdürdü ve art arda 3 haftalık kaybına hazırlanmaya başladı.

Piyasaların son işlem gününde de haftalık kayba hazırlanan petrol fiyatları için gözler ABD Merkez Bankası’na (Fed) çevrilmiş durumda. Fed’in para politikasında şahin tutumuna devam edeceği yönünde güçlenen tahminler ve artan resesyon riski, petrol fiyatlarını baskılamaya devam ediyor. Ayrıca olası resesyon durumunun da petrol tüketimini etkileyeceği beklentileri de petrol fiyatlarında negatif etkiye yol açıyor. İşte detaylar…

PETROL FİYATLARINDA ENDİŞE ODAKLI DÜŞÜŞLER

Petrol fiyatları, Fed’in şahin tutumunu sürdüreceği beklentileri ve olası resesyon durumunda petrol tüketiminin etkileneceği endişeleri ile baskılanmaya ve düşüş eğiliminde hareket etmeye devam ediyor. Bir diğer yandan enerji krizinin Avrupa’da oluşturduğu durgunluk riski ve bunu takiben Çin’de ekonomideki sorunların da petrol talebini düşüreceği yönünde beklentiler güçleniyor. Ortaya çıkan bu faktörlerle birlikte resesyon korkularının yarattığı fiyat düşüşleri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından hızla yükselişe geçen petrol fiyatlarında ibreyi tersine çevirdi. Bu etkenlerle birlikte, petrol fiyatlarının 2 yıllık bir aradan sonra ilk kez art arda 3 aylık bir kayıp yaşaması bekleniyor.

PETROL FİYATLARI YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇER Mİ?

Brent petrol fiyatı Mart ayında Rusya ile Ukrayna savaşından dolayı 120 dolar seviyesinin üzerine tırmanmıştı. Petrol fiyatları 2022’de gördüğü zirveden bu yana yaklaşık %30 oranda değer kaybetti. Uzmanlar, önümüzdeki birkaç aylık süreçte de petrol fiyatlarında düşüşlerin devam etmesini bekliyor. Ancak diğer yandan ekonomilerin toparlanması, Rus ham petrolünde arzın kısıtlanması durumlarında ise petrol fiyatlarının 2023’te yeniden yükselebileceği ifade ediliyor. Brent petrol varil fiyatı Cuma gününde 91,1 dolardan, Batı Teksas ham petrol varil fiyatı da 85,33 dolardan işlem görüyor.