EkonomiEditörün SeçtikleriGündem

Dolar kurunda tarihi hamle! Dolar kuruna o tarihte dev hamle yapılacak: Dolar 9 TL oluyor, resmen açıklandı

18 Aralık 2021 tarihinde 18 liranın üstüne çıkan dolar kuru, hükümetin yeni ekonomi politikası ve Kur Korumalı Mevduat düzenlemesiyle bir anda çakıldı ve 12-13 liraya kadar düştüğü paylaşıldı. Dolar kuru şimdilerde ise yeniden 18 lira seviyesine geldi. Dünya gazetesi yazarı Şeref Oğuz, çok ilginç bir yazı yazdı ve dolar kurunun 9 liraya düşeceğini müdahale edileceğini aktardı.

KIRILMA YAŞANABİLİR

Dolar kurunun geleceğiyle ilgili ekonomistler çok farklı rakamlar telaffuz ederken bu rakamların bazen 30 bazen de 40 lira seviyesi olduğu bildirildi. Özellikle bağımsız iktisatçılar ve ekonomistler Türkiye ekonomisinde yapısal sorunların olduğu, cari açığın yükseldiği ve Merkez Bankası’nın kasasında döviz rezervlerin ekside olması gibi sebepler yüzünden dolar ile ilgili bir kırılmanın yaşana bileceği konusunda uyarılarda bulunduğu aktarıldı.

20 ARALIK’TA BİR ANDA YERE ÇAKILDI

Dünya gazetesi yazarı Şeref Oğuz da bugün bununla ilgili bir yazı yazdı ve dolar kuru hakkında çok büyük iddialarda bulundu. Şeref Oğuz’un yazdıkları akıllara geçen yıl yaşanan doların düşürülmesi operasyonunu getirirken doların geçen yıl 20 Aralık’a kadar 18 liranın üstüne çıkmış ve 20 Aralık gecesi yapılan yeni bir düzenlemeyle bir anda yere çakıldığı hatırlatıldı.

DOLAR KURU YAZISI

Dünya gazetesinden Şeref Oğuz “Ekonomide fiskos yönlendirmesi” başlıklı yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Fiskos kelimesini Türk Dil Kurumu; “başkalarının duyamayacağı şekilde, gizli ve alçak bir sesle konuşmak” diye tanımlar ve günlük hayatta halk arasındaki karşılığı; dedikodu etmektir. İyi de bunun ekonomiyle ilgisi ne ola ki? Şudur; piyasaları alenen sözel yerine fısıltı ve dedikoduyla yönlendirmek…

Merkez bankaları 90’lı yıllardan sonra ileriye yönelik yönlendirme yapmaya piyasa ile iletişimini güçlendirmeye başladı. Artık önceden söylemeden politika değişikliğine gidilmiyor. Güvercin ve şahin söylemler de bu iletişimin tonunu oluşturdu. Bir karşılık da buldu. Eski Fed Başkanı Bernanke, “Para politikası yüzde 98 söz, yüzde 2 eylemdir” demişti.

Ancak bize döndüğümüzde Merkez Bankası paranın dümeninde fiilen olmadığından değil sözel, fiziki yönlendirmede dahi bulunamıyor. Aslında deniyor ama güven oluşturamadığı için ciddiye alınmıyor. Enflasyonu düşürmek için faizi yükseltme sinyali bir kenara faizi indirirken daha da ineceği mesajını veriyor. Enflasyonda beklentileri yukarda tutuyor. Hal böyle olunca Merkez’in arkasındaki derin ekonomi yönetimi, fiskos ile “sözde sözel” yönlendirmeye başladı.

9-12 TL ARALIĞI TELAFFUZ EDİLİYOR

Kur yukarı zıplamasın diye 9-12 TL aralığı rakamları telaffuz ediliyor. Yeni bir para girişi ile aralık ayındaki gibi bir düşüş yaşanacağına dair söylemler, fiskos düzeyinde ve dedikodular yaygın. Peki, olabilir mi? Kurun yükseliş dinamiklerini kaldırmadan bu yaşanabilir mi? Enflasyon yüzde 80 iken dolar kurunda yaşanacak her hareket yeni bir enflasyon kalemi olarak geri dönmez mi?”